Waar het bij ons de normaalste zaak van de wereld is om even een e-mail te beantwoorden via je smartphone en de mobiele telefoon überhaupt niet meer uit het straatbeeld is weg te denken, is dit niet in de hele wereld het geval. Toch is de mobiele telefoon volgens CNET bezig met het overnemen van de rest van de wereld.
Waar in de Verenigde Staten en in het westen van Europa smartphones vaak vastgelijmd lijken te zitten aan iemands hand, is dit in onderontwikkelde landen niet het geval. In deze landen is de Nokia, die je van drie hoog naar beneden kon gooien en die het twee weken volhoudt op één acculading, nog een luxe.
Toch is de mobiele telefoon ook in onderontwikkelde landen al een aantal jaar bezig met een opmars. Volgens het rapport van Cisco hebben in 2020 namelijk 5,4 miljard mensen een mobiele telefoon in hun bezit. Dit in vergelijking met 5.3 miljard mensen die thuis een elektriciteitsaansluiting hebben en 3,5 miljard mensen waarbij er schoon water uit de kraan stroomt.
Volgens Cisco komt dit doordat de mobiele telefoon een aantal hele handige functies heeft. En die gaan verder dan enkele commucatie. Terwijl er in Nederland nog volop getest wordt met contactloze betalingen via mobiele telefoons, loopt in Kenia bijvoorbeeld al 50 procent van het Bruto Nationaal Product via mobieltjes. Volgens Franwatching komt dit omdat er voorheen nauwelijks een ‘systeem voor geld’ was en mensen daarom het prepaid-saldo gingen gebruiken als tegoedbon.
Het rapport van Cisco voorspelt dan ook mede dat in 2020 het gebruik van mobiele data in tienvoud gegroeid is. Dit is mede het jaar waarin experts verwachten dat het supersnelle 5G-netwerk in gebruik genomen gaat worden.