In 360 graden filmen met Facebook Surround 360

Facebook 360

Facebook heeft haar eerste stap in de camera-industrie genomen tijdens Facebook F8. Daar lanceerde het bedrijf Facebook Surround 360, een camera die alles om je heen in één keer kan vastleggen. Zowel de hardware als de software van het apparaat zijn open source, dus het is mogelijk om je eigen variant te maken.

Qua design heeft het apparaat wat weg van een vliegende schotel, waar in totaal zeventien camera’s op gemonteerd zijn. Veertien zijn groothoeklenzen en aan de boven- en onderkant vind je fish-eye camera’s. Het apparaat laat je maximaal twee uur filmen met een 8K-resolutie per lens. Met software van Facebook worden de beelden vervolgens naadloos op elkaar aangesloten, en zo creëer je een 360 graden-video van hoge kwaliteit.

Mooi aan dit apparaat is dat de geïntegreerde hardware en software in harmonie met elkaar werken. Bovendien raakt de camera volgens Facebook niet snel oververhit, waardoor je niet beperkt wordt in het lang achter elkaar gebruiken. De beelden kun je na het filmen terugkijken met onder meer de Gear VR, Oculus Rift en natuurlijk in de Facebook-app. “Er is iets aan de ervaring van hoge kwaliteit die je direct in 360 graden-films laat geloven”, zei Chris Cox, chief product officer bij Facebook.

Deze zomer maakt het bedrijf de hardware en software van de Facebook Surround 360 open source via GitHub, waardoor je zelf een eigen variant van de camera kunt maken. Goedkoop is de camera niet: wil je zelf een variant maken, dan kost je dit tussen de 25.000 en 30.000 dollar, afhankelijk van de configuratie die je kiest. De prijs moet met de tijd dalen, als meer mensen de camera bouwen. Wil je echter een nog geavanceerdere versie, dan kost dat meer dan 30.000 dollar.