In 5 maanden al meer incidenten met drones dan in heel 2015

Drones zijn ontzettend leuk speelgoed, maar niet geheel risicovrij. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Van januari tot en met mei dit jaar zijn er al meer incidenten met recreatieve drones gemeld dan in heel 2015.

In 2015 zaten we in totaal op 15 incidenten, nu zijn dit er al 39. Hiervan zijn er 37 meldingen van piloten die een drone in de buurt van hun vliegtuig zagen. 31 keer vloog er een recreatieve drone in de buurt van een luchthaven; 24 keer was dit bij Schiphol. Ook is er twee keer een drone door het dak van een huis gevallen en beschadigde een drone een auto.

Overigens zijn er ook voor recreatieve vliegers een aantal regels waar je je aan moet houden. Je mag bijvoorbeeld niet met een drone op of nabij vliegvelden vliegen. Logisch: want hij kan zomaar tegen een vliegtuig aanbotsen. Fabrikanten als DJI werken inmiddels ook mee aan deze regelgeving en zorgen voor dat je met je drone niet op verboden plekken rond kunt vliegen.

Zakelijk gebruik

Drones worden ook steeds vaker voor beroepsmatige doeleinden ingezet, maar hierbij zijn er juist minder meldingen binnenkomen. Waar er vorig jaar nog 28 incidenten waren, waren dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar slechts 17. Bovendien gaat het hier vaker om technische problemen, bijvoorbeeld dat hij neerstort.

Wordt er wel een melding gemaakt die te maken heeft met de luchtvaart, dan wordt het incident vrijwel altijd door de luchtvaart veroorzaakt. De gebieden waar beroepsmatige drones namelijk vliegen, is voor de luchtvaart verboden of te vermijden gebied. Vrijwel alle meldingen kwamen dan ook van de drone-eigenaren.