In deze supermarkt zonder personeel reken je af met je smartphone

In de Zweden is een supermarkt zonder personeel geopend waar je kunt betalen met een app. De winkel heet Näraffär en staat in het Zweedse Viken, een dorpje met zo’n 4000 inwoners in het zuidwesten van het land. Het idee van de winkel komt van Robert Ilijason, schrijft de Zweedse krant Helsingborgs Dagblad.

Klanten kunnen de winkel elke dag binnen gaan, 24 uur per dag, met een app op hun smartphone. Daarmee kunnen ze de deur openen en producten scannen. Achteraf moeten ze betalen. Klanten kunnen ook via de app aangeven als ze iets in het assortiment missen. Om diefstal tegen te gaan moeten klanten zich met hun bankgegevens registreren. Ook hangen er zes camera’s in de winkel en worden er geen diefstalgevoelige producten, zoals alcohol, verkocht.

Het grootste probleem dat de eigenaar tegenkomt is dat ouderen niet weten hoe ze met de techniek om moeten gaan. Näraffär is namelijk de enige winkel in Viken en oudere mensen snappen de techniek vaak niet, schrijft HD.

Door geen personeel in zijn winkel rond te laten lopen, hoopt  Ilijason kosten te besparen. Hij wil zijn concept uitrollen naar andere dorpjes. Volgens de krant heeft Ilijason zijn ogen gericht op Mölle, een plaatsje zo’n 30 minuten rijden verderop.