In Dubai woont nu een ‘haaien’-drone van Nederlandse makelij die vuilnis eet

Afval haai drone

In Dubai zwemt nu wel een heel speciale haai rond. Het gaat om een drone gemaakt door het Nederlandse RanMarine, die afval opeet. De zogenaamde WasteShark werd in 2016 bedacht en begint na een jaar aan proeven met het schoonmaken in Dubai, meldt CNN.

De WasteShark is 1,5 bij 1,1 meter groot en komt zowel als autonoom als op afstand bestuurbaar model. In totaal kan het 159,6 kilogram aan afval met zich meedragen, dat hij met een accuduur van 16 uur kan verzamelen. De bedoeling is dat het apparaat al het afval verzameld, zodat we geen plastic soep krijgen in het water.

Volgens het World Economic Forum lag er in 2016 150 miljoen ton aan plastic in de oceanen. En ongeveer een kwart miljoen ton daarvan drijft aan het oppervlak van het water. En dat is dus precies wat de WasteShark kan verzamelen. Het apparaat kan verder data verzamelen over de lucht- en waterkwaliteit, chemicaliën uit het water filteren, en de bodem scannen.

De drone gebruikt laser imaging detection en ranging-technologie om een object te detecteren en te stoppen of achteruit te gaan als het object dichterbij komt.

WasteShark

De WasteShark is inmiddels in Dubai, Zuid-Afrika en Nederland ingezet. Het op afstand bestuurbare model kost 17.000 dollar, de autonome versie 23.000 dollar. In Dubai zitten er nu twee, die de waterkant moeten schoonmaken voor onder meer hotels. Het verzamelde afval moet gerecycled of upcycled worden.

Probleem is wel dat het schoonmaken van water niet met één oplossing komt. Je hebt hier een combinatie van technologie, maatregelen om vervuiling te voorkomen en een wijziging in het gedrag van mensen voor nodig. De WasteShark is dus slechts stap één.