In New York wordt informatica voor scholieren verplicht

De burgermeester van New York City, Bill de Blasio, heeft een deadline gesteld zodat publieke scholen in staat zijn om van informatica een verplicht vak te maken. Op dit moment biedt slechts 10 procent van alle publieke scholen computerles aan; van alle scholieren in de Verenigde Staten wordt slechts 1 procent onderwezen op het gebied van informatica.

In het plan van de Blasio wordt de nadruk eerst gelegd op het onderwijzen van de leraren op het gebied van informatica. Voordat de tienjarige deadline verstrekt moeten er genoeg leraren opgeleid zijn om van informatica een verplicht vak te maken.

De techsector lijdt door een gebrek aan diversiteit. Uit onderzoek van de scholen blijk dat vaak blanke en Aziatische mannen voor informatica kiezen, als het vak aangeboden wordt. Steden zoals Chicago en San Francisco gingen New York voor om juist de diversiteit in de techsector te stimuleren.

Totaal moeten er ongeveer 5.000 nieuwe leraren opgeleid worden. The New York Times interviewde een leraar uit de Bronx, die uitlegde waarom dit juist zo belangrijk was:

I’ve literally had a conversation with a student where she’s saying, ‘I really don’t like math,’ as she’s walking me through a JavaScript function to have an interactive photo gallery on a web page that she had also built from scratch. I looked at her and said, ‘This is harder math than what you’re doing in your math class.’

Neelie Kroes pleit al langer om van informatica een verplicht vak op middelbare scholen te maken. Voor als nog zijn daar geen concrete plannen voor.