In Zwitserland kun je nu ook Bitcoin op het treinstation kopen

Bitcoin wordt tegenwoordig voor van alles gebruikt. Voor het betalen op de zwarte markt, maar ook door diverse banken en winkels. In Zwitserland is de digitale valuta vanaf nu ook te kopen op het station, tijdens een twee jaar durende proef. Dit schrijft Reuters.

Bij het treinstation kun je bij de vervoerder SBB, met behulp van SweePay, voortaan Bitcoin kopen. Met je telefoon scan je hiervoor een QR-code, waardoor je tussen de 20 en 500 Frank (tussen de 18,43 en 460,80 euro) aan de digitale valuta kunt krijgen. Wil je gaan betalen zonder fysiek geld of een pinpas te gebruiken, dan kun je dat doen nadat je het station hebt verlaten.

Dit betekent overigens niet dat iedere toerist dit ook zomaar kan doen. Je hebt namelijk een Zwitsers telefoonnummer nodig, dus als je op vakantie bent kun je niet opeens het geld kopen. Dit betekent ook dat je niet volledig anoniem bent als je van de service gebruikmaakt. Ander nadeel is dat je geen treinkaartjes kunt kopen met Bitcoin, die moet je nog steeds met gewoon geld betalen.

De bedoeling van het experiment is om te onderzoeken of er een markt is voor de valuta. Maar zelfs in Zwitserland – waar Bitcoin toch vrij populair zijn – zijn er maar een paar winkels waar je met het geld kunt betalen. Daarnaast zijn er ook maar een handjevol mensen die het geld dat ze al hebben willen omzetten in Bitcoin. Daarentegen zijn er ontzettend veel stations in het land, waardoor veel meer mensen in aanraking kunnen komen met de valuta. Op die manier kan Bitcoin wel aan populariteit winnen.

Zug

Het is niet voor het eerst dat Zwitserland een proef doet met Bitcoin. Afgelopen juli startte in Zug het experiment om bewoners voor overheidsinstanties te laten betalen met de digitale valuta. Dat was de eerste keer dit mogelijk was in de gehele wereld. De proef in Zug duurt een half jaar. Daarna wordt beslist of Bitcoin een definitief betalingsmiddel wordt binnen de gemeente.