Pilot voor inchecken met smartphone in openbaar vervoer heeft 5400 gebruikers

Zo’n 5400 mensen hebben tot nu toe gebruik gemaakt van de proef om met een smartphone in te checken in het openbaar vervoer. Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Sharon Dijksma op Kamervragen. De vragen werden ingediend nadat de directeur van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, de proef vorige maand ‘waardeloos’ noemde.

De reden daarvan waren technische problemen, waardoor een deel van de klanten van de ondersteunende providers KPN en Vodafone het reizen met een smartphone niet konden activeren. De technische problemen zijn volgens Translink inmiddels opgelost.

Zes weken geleden hadden 4700 mensen minstens één keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in te checken met een smartphone. Dat betekent dat 700 mensen zich in een maand tijd bij de pilot hebben aangesloten. In totaal is er ruimte voor 10.000 deelnemers.

Hoeveel ritten zij in totaal met hun smartphone hebben gemaakt, is niet bekend. Vorige maand ging het om 22.000 ritten.

Inchecken met bankpas

Naast inchecken met een smartphone werkt Translink ook aan een systeem waarbij mensen kunnen inchecken met hun bankpas. Het bedrijf wil daarvoor nog dit jaar een proef starten in Den Haag.