De Indiase overheid ging langs bij een miljard mensen om ze vast te leggen in een database

De persoonsgegevens en pasfoto’s van elke Nederlander zijn vastgelegd in een centrale database. En de bedoeling was een paar jaar geleden dat ook onze vingerafdrukken daarbij werden opgeslagen.

In India hebben ze van de meeste inwoners nauwelijks gegevens vastgelegd. De meesten inwoners staan niet in een database en vragen ook geen paspoort aan. En dat terwijl de regering heel graag een database met persoonsgegevens zou willen hebben. En dan ook meteen inclusief foto, vingerafdrukken en irisscans. Onder meer om fraude te voorkomen. En dus gaat de Indiase overheid letterlijk bij alle mensen langs. Dat zijn er inmiddels meer dan 1,25 miljard.

Ja. De Indiase regering registreert handmatig 1,25 miljard mensen.

Ze zijn dan ook al in 2009 begonnen en hebben nu, zeven jaar later, de magische grens van 1 miljard mensen bereikt.

Privacy

The Guardian schreef een fantastische reportage over dit bizarre project en dat stuk moet je eigenlijk gewoon even lezen. Ze ging mee naar een klein dorp, Akbarpur, waar twee ambtenaren in het huis van het dorpshoofd hun apparatuur hadden opgesteld. Een irisscanner, een vingerafdrukscanner en camera. En uiteraard een laptop om alles op aan te sluiten. Voor de meeste inwoners van Akbarpur allemaal spullen die ze nog nooit hadden gezien.

Sommige inwoners zijn bang voor de irisscanner, omdat ze denken dat het gevaarlijk is voor je ogen. Andere snappen überhaupt niet waarom ze geregistreerd moeten worden. Maar waarschijnlijk maken ze zich niet zorgen om het grote risico van de database die hier wordt aangelegd: privacy-inbreuk.

De overheid kan de verzamelde data natuurlijk voor vanalles gebruiken. Wat als iemands vingerafdrukken worden gevonden op de plaats van een misdrijf? En misschien nog wel risicovoller: kan de Indiase overheid garanderen dat de database nooit in de handen van criminelen komt. Stel je voor: een database met de biometrische gegevens van 1,25 miljard mensen…

Kansen

Tegelijkertijd kunnen veel inwoners van India dankzij hun registratie eindelijke een bankrekening openen. Het verschil tussen arm en rijk kan op termijn kleiner worden, dankzij dit gigantische project.

Maar eerst moeten de laatste 250 miljoen inwoners nog worden vastgelegd. Dat moet in 2018 gelukt zijn als de op dit tempo doorgaan.