India verbiedt Facebooks Free Basics definitief

Facebook’s Free Basics, een internetdienst waarmee mensen gratis met een beperkt aantal apps online kunnen op internet, is definitief verboden in India. Eind vorig jaar kreeg Facebook al te horen dat de dienst in strijd is met de netneutraliteit. Nu is heeft de Indiase overheid nieuwe regels ge├»ntroduceerd die definitief een einde maken aan het aanbieden van dit soorten diensten.

De Telecom Regulatory Authority of India zegt in nieuwe regels (pdf) dat er “geen discriminerende tarieven mogen worden gevraagd of aangeboden voor data-diensten op basis van welke content beschikbaar is voor een gebruiker”. Het doel van deze regels is dat gebruikers een ongehinderde toegang krijgen tot internet. Dat geldt ook voor gratis diensten, zoals Free Basics.

Facebook heeft nog gereageerd op de nieuwe regels, maar in december stuurde Mark Zuckerberg al een ingezonden brief naar The Times of India om Free Basics te verdedigen. Volgens hem was de dienst een belangrijke middel om mensen kennis te laten maken met internet en schafte de helft van de mensen die de beperkte dienst probeerde, binnen een maand een abonnement aan dat toegang biedt tot het hele internet.