Infographic: bestaat buitenaards leven nu wel of niet?

Het was alweer in 1961 dat Frank Drake, radioastronoom, de formule bedacht waarmee volgens hem een schatting te maken was van het aantal intelligente levensvormen in ons melkwegstelsel. Het kwam de wetenschapper op behoorlijk wat kritiek te staan en zou de formule niet meer dan gokken zijn in plaats van exacte wetenschappen. In een schitterende interactieve infographic van de BBC zien we de formule in actie en kunnen we zelf oordelen.

Juist omdat het geen exacte wetenschap is, levert de formule een hele brede range van mogelijke uitkomsten op. De interactieve infographic “Are We Alone” op de website van de BBC gebruikt de formule en de kracht van visualisatie om het allemaal wat toegankelijker te maken.

Op de pagina kunnen bezoekers spelen met verschillende parameters van Drake’s formule, zoals “gemiddeld aantal bewoonbare planeten per zonnestelser” of “kans dat aanwezig leven intelligent wordt”. Misschien niet heel sterk qua visuele impact, maar de subtiele veranderingen maken de impact van je keuzes wel duidelijk.

Zeg het maar? Zijn we alleen of kunnen we binnenkort iets of iemand op de koffie verwachten?