Infographic: de letterlijke betekenis van de namen van de Amerikaanse staten

Van “De Navel Van De Maan” tot “Het Land Van Mensen Met Ronde Gaten In Hun Kano”, de ware betekenis van de namen van de verschillende Amerikaanse staten kunnen je verrassen. Cartograaf Stephen Hormes verzamelde ze allemaal en maakte er een schitterende kaart van.

Soms lopen dingen mooi in elkaar over. Zo stond ik afgelopen zondag in de rij voor de Amerikaanse douane toen een 6-jarig Nederlands meisje achter me aan mij mouw trok en vroeg of ik wist waar Amerika eigenlijk zijn naam aan te danken had.

Eenzelfde vraag kun je stellen als het gaat om de vijftig staten die samen de Verenigde Staten vormen. Dat deed dus ook Stephen Hormes en dus ging hij op onderzoek uit. Zijn professie als cartograaf combineerde hij met zijn passie voor etymologie en hij ontdekte een aantal verrassende zaken.

“Many geographical names are clearly rooted in Man’s observation of his natural environment; the physical location of a settlement: “At the Foot of the Mountain”: (Piedmont), the character of an important water course: “The Gentle One” (The Seine) or even just the local vegetation: “Under the Oaks” (Potsdam)”, aldus Hormes, die voor zijn research ook buiten de VS keek.

Middle Earth’s evocative “Midgewater”, “Dead Marshes” and “Mount Doom” are strikingly similar innature to Europe’s “Swirlwater”, “Darkford” or “Smoky Bay”

Klik op de afbeelding voor groter formaat

truen_names_atlasusa-map

De ‘Atlas Of True Names‘ is te koop voor slechts 5 Britse Ponden en is niet alleen voor de VS, maar ook voor Groot-Brittannië, Europa en de gehele wereld beschikbaar.

Overigens, nadat ik het kleine meisje op het vliegveld had uitgelegd dat Amerika zijn naam te danken heeft aan een Italiaanse ontdekkingsreiziger Vespucci die in het spoor van Columbus ook de rest van het continent  in kaar bracht, was haar vraag voldoende beantwoord.

Gelukkig maar, want als ik had moeten uitleggen dat het de voornaam was van die Italiaan die de doorslag had gegegeven, was ik vast in een andere discussie terecht gekomen. Dat had Amerigo zelf ook nooit kunnen voorzien natuurlijk.