Infographic: Hoe Nintendo de videogame industrie wist te redden

Timing is alles: de lancering van de Wii U vorige week valt nauw samen met de 28ste verjaardag van Nintendo’s eerste console, de NES. Wat veel mensen niet weten, is dat de NES er voor zorgde dat de krimpende videogame industrie spontaan nieuw leven werd ingeblazen, met dank aan een die besnorde timmerman. Nee, echt!

Begin jaren ’80 was de games industrie nog een behoorlijke cowboysbusiness. Zowel qua hard- als software ging het alle kanten op en zelfs spellen die verbonden waren aan grote films (E.T., anyone?) flopte ongenadig door falende hardware en gameplay.

De bodem zakte onder de markt uit, waarbij de omzet in de markt terugviel van $3.2 miljard naar slechts $100 miljoen per jaar. Nintendo, hoewel gesteund door het succes van de Famicon-arcade kasten en het succes van Donkey Kong, begaf zich dus stiekem op glad ijs.

Maar het wereldwijd lanceren van de NES in 1985 bleek een meesterzet. De nieuwe controller bleek veel precieser en dat maakte een game als Super Mario Bros een plezier om te spelen. De loodgieter Mario (ten tijden van Donkey Kong heette hij nog Jumpman en was hij timmerman) bleek de redding van de gamesindustrie.

En die omzet? Die zal naar verwachting zo’n $82 miljard zijn in 2017!