ING wil TAN-codes internetbankieren vervangen door app

ING Bankieren

Voor het internetbankieren gebruikt ING zogeheten TAN-codes, in plaats een apparaatje dat met behulp van je bankpas een code genereert. Deze werden in eerste instantie als een lijst opgestuurd via de post, maar tegenwoordig worden ze verstuurd via SMS. Maar ook die SMS is inmiddels ouderwets: ING wil de TAN-code gaan vervangen door de Bankieren-app.

Als je betaalt via de ING-app dan heb je geen TAN-codes nodig. Je vingerafdruk of speciale vijf-cijferige pincode dienen daar als beveiliging. Nu wil ING dit systeem ook gebruiken als je op je computer gaan internetbankieren. Dat betekent dat wanneer je geld overmaakt vanaf je computer, je vervolgens de app opent en daar enkel nog met je pincode de overschrijving bevestigt. Dat zou in de praktijk makkelijker en sneller moeten werken dan de ouderwetse TAN-code.

ING test de functie onder een deel van zijn klanten. Zij krijgen een bericht in hun app waarin uitgelegd staat hoe ‘Mobiel goedkeuren’ werkt. Als je vervolgens een overschrijving doet bij internetbankieren, krijg je een pushbericht om de app te openen en de opdracht te bevestigen. Vervolgens verschijnt er automatisch een bevestiging in de webbrowser op de computer.

ING tancode

Vooruitkijken

ING breidt de functionaliteiten van zijn app het afgelopen jaar razendsnel uit. Eerder kwam het al met de mogelijkheid om snel iDeal-betalingen in webwinkels te doen door een QR-code te scannen met de app en de optie om makkelijk betaalverzoeken te delen met vrienden. Ook lanceerde de bank in juli de mogelijkheid om vooruit te kijken naar toekomstige afschrijvingen.

Destijds werd ook al duidelijk dat ING werkte aan het vervangen van de TAN-code door de mobiele app. Overigens blijft de TAN-code gewoon bestaan voor klanten die geen gebruik maken van de app van de bank.