Vorige maand waarschuwden onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT dat de robotrevolutie zou gaan leiden tot het overbodig maken van veel arbeid, met werkloosheid als gevolg. Maar volgens ING levert robotisering juist kansen op voor de Nederlandse economie. Robotisering van de arbeidsmarkt zal de concurrentiepositie van het land verbeteren, de productie verhogen, en zodoende juist nieuwe banen creëren.
Dat stelt het Economische Bureau van de bank na een analyse waarin onder meer een vergelijking wordt gemaakt met de uitvinding van het wiel, de stoommachine en de lopende band. Of dat goede vergelijkingen zijn is wel de vraag; waar deze uitvindingen in het verleden delen van het werkproces hebben overgenomen zien we steeds vaker dat robots in staat zijn om volledige beroepsfuncties over te nemen.
De bank denkt dat het onwaarschijnlijk is dat Nederlanders in de komende jaren meer zullen gaan werken, daarom is het extra belangrijk dat de productiviteit omhoog gaat. De ING stelt: “Door robots kunnen we per uur meer doen en daarmee kunnen we het groeitempo op peil houden.”
De bank ontkent overigens niet dat er banen zullen gaan verdwijnen: “De caissière wordt vervangen door een automatische scanner, de heftruckchauffeur misschien door een zelfrijdende heftruck.” Toch zal er in veel gevallen ook weer een nieuwe baan ontstaan om dat te compenseren denkt de ING. Ook robotica-professor Stefano Stramiglio van de Universiteit van Twente denkt dat de opkomst van robots niet tot banenverlies zal leiden. Volgens hem heeft de geschiedenis geleerd dat dat niet het geval is.