Is de hype van de betaalapps alweer over? ING stopt met Twyp

Twyp ING

Zowel startups als banken brachten het afgelopen jaar apps op de markt om snel en makkelijk geld over te maken naar vrienden of om rekeningen te delen. Ingegeven door de opkomst van chatapps, moest betalen aan een vriend net zo makkelijk worden als een ‘appje versturen’. ING is er echter alweer klaar mee. De bank stopt na nog geen jaar met de app Twyp in Nederland, omdat hij “te weinig toegevoegde waarde” zou bieden. Lees: er zijn te weinig gebruikers.

En dat is ook logisch, want klanten van ING kunnen tegenwoordig vrij makkelijk betaalverzoeken maken en delen met vrienden via bijvoorbeeld WhatsApp. Zij betalen vervolgens direct via de bankieren-app van hun bank dankzij een koppeling met iDeal. De mobiele bank Bunq biedt al sinds de lancering dit soort opties aan. Waarom zouden mensen een extra app installeren, als het ook in de app van je bank kan?

In Spanje, waar Twyp als eerste werd gelanceerd, blijft de app wel bestaan. Daar is de app met 300.000 gebruikers een succes, aldus ING. De exacte reden dat het daar wel aanslaat is onduidelijk, maar mogelijk zijn de bankier-apps daar minder uitgebreid.

Ik verwacht echter dat dit succes maar tijdelijk is en dat er uiteindelijk twee diensten zullen zijn waarmee mensen geld overmaken naar bekenden: hun reguliere bank-app en chatapps als Messenger en iMessage. Een gratis advies aan de banken: bouw betaalfuncties als die van ING en Bunq in in je app en voeg daar ook de optie aan toe om een rekening te delen met meerdere mensen.