Numrush

Ingenieurs verpulveren record draadloos data versturen

Een team van Duitse ingenieurs heeft het record voor draadloze gegevensoverdracht middels radiosignalen verbroken. De groep onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics zeggen dit nu tien keer sneller te kunnen doen dan het vorige record, namelijk met 6GB per seconde.

Dit betekent dat ze data hebben verstuurd over signalen via een radiofrequentie tussen de 71 en 76 GHz, die voornamelijk gebruikt worden voor uitzendingen op aarde en naar satellieten. Wil je echter zoveel data in die verbinding stoppen, dan heb je een indrukwekkende signaal-ruisverhouding nodig om te voorkomen dat er bandbreedte in de foutcorrectie verloren gaat.

Daarom heeft het team een systeem gemaakt van ultra-efficiënte zenders en ontvangers gemaakt. De zenders zijn gebaseerd op halfgeleiderchips gemaakt van gallium-nitride, die in een krachtig signaal voorzien die wordt uitgezonden door een gerichte parabolische antenne.

Zenders met een parabolische antenne. De geïnstalleerde schakelingen bereiken bijzonder hoge prestaties. © Jörg Eisenbeis, KIT

De signalen werden verstuurd tussen een 45 verdiepingen-hoge toren in Keulen en de Space Observation Radar in Wachtberg, wat 37 kilometer verderop is. Bij de ontvanger gebruikte de onderzoekers speciale versterkers voor lage geluiders, die gemaakt zijn van indium-gallium-arsenide transistors. Door hun gevoeligheid kunnen ze ontzettend zwakke signalen detecteren.

Uiteindelijk kwam hier een snelheid van 6GB per seconden uit, waar veel toepassingen voor te vinden zijn. Zo wijzen de onderzoekers er op dat één transimissiebundel gebruikt kan worden om 250 internetverbindingen met 24MB per seconde op te leveren op plekken waar het niet mogelijk is om een bedrade verbinding aan te leggen.  Het zou zelfs een “rendabele vervanger zijn voor de uitrol van glasvezel”, aldus de onderzoekers.