Numrush

Initiatief om games permanent beschikbaar te houden haalt voldoende Nederlandse stemmen

Game Over, gaming, games

Foto: Shutterstock

Wie vroeger games kocht, kocht een floppy of een cd-rom waar het spel op stond. Na betalen en installeren was de game van jou en kon je het spelen wanneer je wilde. Zelfs als de maker van het spel failliet ging of de maker niet meer aan het spel wilde werken, kon jij de game blijven spelen. Tegenwoordig is dat anders. Nu games vaak online componenten hebben of alleen digitaal beschikbaar zijn, kan een maker besluiten de ondersteuning te stoppen, waardoor jij het niet meer kunt spelen. Stop Killing Games wil daar een stokje voor steken. In Nederland blijkt daar wel animo: het vereiste aantal handtekeningen is behaald, meldt Tweakers.

Stop Killing Games ontstond na een incident rondom het spel The Crew, schrijft de organisatie op zijn websiteThe Crew was een online racespel van Ubisoft, dat in 2014 op de markt verscheen. Eerder dit jaar besloot Ubisoft echter om de servers te sluiten, met als gevolg dat niemand het spel dus nog kon spelen. Volgens Stop Killing Games had het spel op dat moment minstens 12 miljoen spelers.

De organisatie, gestart door Ross Scott, zag dit als een mooie kans om te protesteren. Enerzijds door de Franse marktautoriteiten – Ubisoft is een Frans bedrijf en valt dus onder hun toezicht – op de hoogte te stellen, in de hoop dat zij een rechtszaak starten, wat er mogelijk weer voor zorgt dat andere uitgevers wel twee keer nadenken voor ze een server sluiten. Anderzijds met petities naar overheden wereldwijd, waarin ze opgeroepen worden om wetgeving te maken die ervoor zorgt dat games altijd ‘in redelijke staat’ beschikbaar blijven.

In het geval van The Crew zou dat volgens het initiatief betekenen dat gamers kunnen blijven racen, al zijn misschien niet alle functies beschikbaar, weet Tweakers. Mogelijk zijn er geen leaderboards meer of vervalt de virtuele marktplaats, maar de kern van het spel – racen – blijft bestaan.

Proces naar games-wetgeving

Stop Killing Games wil met zijn Europese petitie zorgen dat de Europese Commissie het voorstel behandeld en zich dus gaat buigen over het al dan niet maken van wetgeving om games beschikbaar te houden. Wil het initiatief dat bereiken, dan moet het in ten minste zeven EU-lidstaten een vooraf bepaald minimumaantal handtekeningen verzamelen én in totaal minstens een miljoen handtekeningen binnenhalen.

Op het moment van schrijven heeft de petitie 346,540 handtekeningen in Europa. Daarnaast is het minimumaantal in een aantal lidstaten al behaald, waaronder dus Nederland. In ons land waren minstens 20.000 stemmen nodig. Verder is in Denemarken, Duitsland, Polen, Zweden en Finland het minimumaantal handtekeningen binnengehaald. De petitie heeft tot 31 juli 2025 om de minimumaantallen te halen.

Als alles goed gaat en de handtekeningen zijn goedgekeurd door de desbetreffende overheden, krijgen de initiatiefnemers drie maanden de kans om hun ideeën voor te dragen aan de Europese Commissie en het Europees Parlement. De Commissie krijgt vervolgens een halfjaar om te bepalen of het daadwerkelijk actie gaat ondernemen. Het duurt dus nog wel even voor we daadwerkelijk weten of er een wetsvoorstel komt.

Foto: Shutterstock