Inlichtingendiensten NSA en GCHQ hacken Nederlandse simkaart-producent

Het zou goed kunnen dat je nog nooit gehoord hebt van het bedrijf Gemalto. Toch is de kans groot dat een product van het bedrijf zich in jouw smartphone bevindt, aangezien het bedrijf jaarlijks twee miljard simkaarten produceert.

Uit nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt nu dat het bedrijf slachtoffer is geworden van een hackaanval. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse veiligheidsdienst GCHQ zouden het bedrijf bestookt hebben met malware om encryptiesleutels te stelen, dat meldt The Intercept.

Het in Nederland gevestigde bedrijf heeft klanten in diverse landen waaronder in Nederland. Onder de Nederlandse klanten bevinden zich onder andere T-Mobile en de Nederlandse overheid.

Gerard Schouw van D66 reageert als volgt: “Het is ongelooflijk. We willen niet dat buitenlandse inlichtingendiensten dergelijke acties ondernemen.” Daarnaast wil Schouw ook minister Plasterk aan de tand voelen over de hackaanval.

De hackaanval die in 2010 al werd gedocumenteerd door de Britse veiligheidsdienst is niet eerder opgemerkt door Gemalto. Nu The Intercept de hack aan het licht brengt, neemt het bedrijf maatregelen.

Door de encryptiesleutels te bemachtigen, naar verluid zeven miljoen, zijn de twee inlichtingendiensten in staat om alle telefoons af te luisteren die gebruik maken van een Gemalto simkaart. Ze zouden hierdoor de toestemming van telecomproviders kunnen omzeilen waardoor ze vrije toegang hebben tot al onze gesprekken.

Welke maatregelen Gemalto gaat nemen is nog niet bekend.