Inloggen bij Yahoo voortaan zonder wachtwoord

Yahoo is van plan om gebruikers voortaan in te laten loggen zonder wachtwoord, dat meldt het bedrijf via een blogpost op Tumblr. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om een telefoonnummer aan hun account toe te voegen, waarmee zij eenmalige wachtwoorden kunnen generen.

De zogenaamde ‘on-demand’ wachtwoorden werden gisteren tijdens SXSW Interactive aangekondigd door Dylan Casey, Vice President Product Management bij Yahoo. Volgens Casey is dit de eerste stap om wachtwoorden definitief in de ban te doen. Veel bedrijven stappen over op een tweestapsverificatie, waarbij gebruikers eerst hun wachtwoord in dienen in te voeren en daarna nog een extra toegangscode krijgen via hun telefoon.

Echter laat Yahoo de eerste stap weg en hoeven gebruikers helemaal geen wachtwoord meer te onthouden. Vanaf vandaag kunnen gebruikers op de ‘oude’ manier inloggen, waarna zij de mogelijkheid krijgen om het account te koppelen aan hun telefoonnummer. De volgende keer als gebruikers willen inloggen hebben zij geen wachtwoord meer nodig, maar kunnen zij een eenmalige code aanvragen om mee in te loggen. De code wordt vervolgens via een telefoonberichtje ontvangen en na het inloggen wordt de code automatisch onbruikbaar. Hiermee voorkomt Yahoo dat anderen het wachtwoord in bezit krijgen en in kunnen loggen op een account.

De functie is vanaf vandaag beschikbaar, maar alleen voor gebruikers in de Verenigde Staten. Het is onbekend wanneer de functie in andere landen wordt uitgerold.