Innovatief concept Dialog helpt epileptici hun aandoening beter te begrijpen


Tot nog toe richt de wearable markt zich nog voornamelijk op gezond leven, maar wat zullen slimme gadgets in de toekomst kunnen betekenen voor mensen die hun hele leven lang lijden aan medische aandoeningen? Het bedrijf Artefact komt met een concept, genaamd Dialog, die zich speciaal richt op epilepsiepatiënten.

Op dit moment zijn er al verschillende gadgets op de markt die de gevaren van epilepsie helpen te verminderen, zoals alarmsystemen en veiligheidspakketten. Met Dialog willen de makers echter een platform creëren waarmee patiënten hun aandoening ook beter leren begrijpen en er mee leren leven.

Epilepsie is een groot probleem, in Nederland lijden zo’n 120.000 mensen aan de aandoening en per jaar wordt de diagnose zo’n 8.000 tot 11.000 keer gesteld. Ook wanneer epilepsie niet fataal is, heeft de aandoening enorme psychologische effecten op het leven van de patiënten. Matthew Jordan, leider van het project stelt:

We were struck by how challenging it is to live with epilepsy. The condition is complex, unpredictable, and misunderstood. The people we talked to told us again and again–they live in permanent anxiety, not knowing when a seizure will start and how that single event could change their life forever, both physically but also the relationships with the people around them.

Dialog bestaat uit een kleine draagbaar apparaatje die via Bluetooth is aangesloten aan een smartphone applicatie. Het slimme apparaat helpt patiënten met epilepsie herinneren om hun medicijnen tijdig in te nemen, waarschuwt ze voor een aankomende aanval en stelt familie of zorgverleners op de hoogte wanneer er daadwerkelijk een epileptische aanval plaatsvindt.

w640

De aangesloten applicatie analyseert waar patiënten waren en wat ze aan het doen waren toen ze een aanval kregen, waardoor ze hun aandoening beter leren begrijpen. Ook kan de app omstanders instructies geven hoe ze kunnen helpen wanneer er een aanval plaatsvindt.

Wat met name interessant is aan het concept is de interface, die gebaseerd is op natuurlijke interacties. Dialog laat patiënten om hulp vragen met simpel een grijp naar de wearable, wat misschien wel de enige beweging is waartoe ze in staat zijn tijdens een aanval.

Een dubbele tik op de wearable laat patiënten hun zogenaamde ‘aura’ meten, het gevoel dat epileptici voelen vlak voor een aanval. Hiermee hebben ze de tijd om zich voor te bereiden en kunnen ze de tijd tussen de aura en hun daadwerkelijke aanval in kaart brengen.

Dialog is nog geen verkoopproduct, en zal dat in de nabije toekomst helaas ook nog niet zijn. Artefact zet zich wel in om de individuele technologische componenten van het apparaat te laten ontwikkelen en te testen, zodat een realisatie mogelijk is. Jordan verwacht dat de Dialog dan binnen twee jaar wellicht op de markt zal verschijnen.

w640-1