Inspectie pakt medewerker Uber Nederland op

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft donderdagmorgen een medewerker van Uber Nederland opgepakt. De medewerker weigerde medewerking te verlenen aan een onderzoek van de inspectie, waarop werd besloten om de persoon op te pakken.

Vorige week viel de Inspectie Leefomgeving en Transport het hoofdkantoor van Uber Nederland al binnen vanwege de omstreden en verboden taxidienst UberPOP. Vandaag is de inspectie opnieuw naar het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam gekomen om aanvullend materiaal, zoals documenten, te verzamelen.

De bewuste medewerker verleende echter geen enkele medewerking en weigerde om documenten en andere informatie te overhandigen. Als gevolg van de belemmering van het onderzoek is de persoon gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

Zowel Uber Nederland als de ILT willen weinig kwijt over de aanhouding. Vooralsnog is het onbekend om welke medewerker het gaat. In een persverklaring laat Uber weten: “We blijven onze medewerking verlenen aan de Nederlandse autoriteiten, maar willen ook de privacy van UberPOP bestuurders en passagiers beschermen.”

Vorige week liet de ILT al weten dat de inspectiedienst inzicht wil in de totale administratie van de chauffeursdienst, maar met name geïnteresseerd is in de ‘illegale chauffeurs’ die voor UberPop actief zijn. Door het in kaart brengen van alle informatie hoopt de ILT inzicht te krijgen in de omvang van de illegale taxidienst.