Instagram verwijdert functie waarmee je kunt ontdekken waar een gebruiker woont

Wat heel veel mensen niet weten is dat je Instagram-profiel een kaart bevat met daarop al je foto’s waaraan een locatie gekoppeld is. Deze kaart verdwijnt echter van je profiel. Instagram zegt tegen Mashable dat de functie nauwelijks gebruikt werd en dat het bedrijf zich wil focussen op andere dingen. Daarmee verdwijnt een nogal privacy-onvriendelijk onderdeel van Instagram.

Via de kaart is bij veel gebruikers namelijk te achterhalen waar ze wonen. In het verleden werden namelijk ook foto’s waar je niet actief een locatie aan koppelde automatisch voorzien van een geotag. Daardoor kwamen ze automatisch op je fotokaart terecht. Alleen als je de locatie expliciet uitzette, kwam hij niet op de kaart terecht. Dit is op een gegeven moment veranderd: je moet nu eerst een locatie uit een lijst kiezen, voor de foto locatie-informatie meekrijgt. Bij de oude foto’s is die informatie echter gewoon bewaard gebleven, tenzij je die handmatig hebt verwijderd.

Via de fotokaart kun je daardoor bij veel gebruikers foto’s terugvinden die bij hen thuis zijn gemaakt. Op die manier valt dus redelijk makkelijk te achterhalen waar iemand woont. Zelfs bij publieke personen werkt dit in de praktijk met grote regelmaat. In dat opzicht is het prettig om te zien dat Instagram de kaart verwijdert. In eerste instantie houdt je nog wel toegang tot je eigen kaart, maar kunnen anderen hier niet meer bij. Later verdwijnt hij ook van je eigen profiel. De locatie-informatie zelf verdwijnt niet en is nog steeds op te vragen, ook via de Instagram API.

Instagram Fotokaart

Nieuwe functie in Instagram

De fotokaart is trouwens één van de weinige functies die verdwijnt bij Instagram; er komen vooral veel nieuwe dingen bij. Na de introductie van Instagram Stories een maand geleden, zijn er al meerdere kleine dingen toegevoegd aan de app. Zo kun je voortaan inzoomen op foto’s. En de laatste toevoeging is een verbetering aan Instagram Stories waarbij je betere foto’s en video’s kunt maken in het donker. Hiervoor klik je op een maantje in beeld; iets wat Snapchat-gebruikers zeer bekend zal voorkomen.