Instagram IGTV heeft alles in handen om een onmisbaar videoplatform te worden

Elger van der Wel

Instagram startte deze week met zijn eigen videodienst IGTV en die zit heel erg slim in elkaar.

Dat Instagram in gaat zetten op langere video’s was al een tijdje bekend, maar hoe dat precies vorm zou krijgen was nog onduidelijk. Tot afgelopen woensdag. Toen kondigde Instagram officieel IGTV aan, de volgende logische stap voor Facebook om het gebruik van Instagram verder te laten groeien. En in het bijzonder voor media en zelfstandige makers (ook wel influencers genoemd, maar ik probeer dat woord vakkundig te vermijden) een nieuwe manier om hun publiek te bereiken.

Elger van der WelElger van der WelWekelijks schrijft Elger van der Wel een column over innovatie in de journalistiek en media. Deze week schrijft hij over IGTV.Wat is IGTV precies? Je zou het een beetje kunnen zien als de liefdesbaby van Instagram Stories en YouTube. Het is een omgeving waarin je langere video’s kunt bekijken, maar dan zonder dat je wordt geconfronteerd met een tijdlijn of menu waarbij je als gebruiker moet kiezen waar je naar kijkt. Net als bij Instagram Stories kijk je gewoon fullscreen naar de video en swipe je vervolgens van video naar video.

Eigen app

Je kunt IGTV bekijken vanuit Instagram via een knopje rechtsbovenin, maar de dienst is ook beschikbaar als losse app. Dat voelt ergens als een rare keuze, maar hoe langer ik erover nadenk hoe logischer het is.

De dienst leent zich perfect voor een eigen app. Je opent de app en vervolgens begin je direct met kijken. Dat is uiteindelijk iets anders dan door je timeline scrollen of door de Stories van je vrienden swipen. Het gebruik van IGTV is wat passiever (het is echt bedoeld om langer te kijken en niet om snel doorheen te gaan) en draait minder om je vrienden. Ook is het geen app die je even snel tussendoor opent als je 20 seconden de tijd hebt, terwijl Instagram dat wel is.

IGTV

Instagram is echter de plek waar gebruikers zitten. Mensen zover krijgen dat ze een nieuwe app installeren, is lastig en dus is het logisch om IGTV een plek te geven binnen Instagram. Ik verwacht echter dat gebruikers op termijn naar de losse app worden gepusht, zoals Facebook eerder al deed met Facebook Messenger, waarbij alle links met profielen en meldingen binnen Instagram wel behouden blijven.

Het is voor het eerste dat een app de kracht van tv inzet in een online video platform De interface van IGTV kan wel eens een gouden zet blijken van Instagram. Het is voor het eerste dat een app de kracht van tv inzet in een online video platform: je zet hem aan en kan meteen kijken. Vervolgens kun je zappen door te swipen. Het algoritme van Instagram bepaalt wat je te zien krijgt. Dat is zowel de kracht als de zwakte van IGTV: het valt of staat bij een goede selectie van video’s die passen bij wat jij wilt zien op dat moment.

Vertical video

Daar komt bij dat de video binnen IGTV vertical is. Je hoeft je telefoon niet te kantelen en kan direct genieten van fullscreen video. Zeker op nieuwere, randloze smartphones voelt dat bijna magisch. Ik ga mijn betoog over vertical video niet hehalen, maar vertical is en blijft de manier om video te kijken op je mobiel. Eigenlijk kom je er alleen bij Hollywood-producties (hallo Netflix!) nog mee weg om voor het 16:9 te gaan.

Bij YouTube vindt inmiddels 70 procent van alle consumptie plaats op mobiel. Nu is dat bijna allemaal nog video in het oudwerwetse formaat, maar wat je daar ziet gebeuren is dat mensen hun telefoon gewoon verticaal houden en de video slechts op eenderde van hun scherm wordt getoond.

IGTV luidt dan ook de volgende stap in de vertical-video-revolutie in. Als je content voor het platform wil maken, zul je verticale producties moeten maken. Dat zal uiteindelijk een vliegwieleffect hebben, want als je eenmaal ervaring hebt met het maken van vertical video is het een stuk makkelijker om dat ook op andere plekken toe te passen.

Andersom geldt het ook: als je nu al vertical video produceert kun je die zonder problemen uploaden naar IGTV. BBC News kan de dagelijkse portie vertical video’s uit zijn app zonder moeite toevoegen aan IGTV, terwijl dat voor de NOS hier in Nederland een stuk lastiger is, omdat ze nog geen vertical video produceren. Ik ben in dat opzicht heel benieuwd hoe snel of langzaam diverse partijen aan de slag gaan met IGTV…

Geld verdienen

Een belangrijke vraag voor de uiteindelijke toekomst van IGTV is hoe de makers van content geld kunnen gaan verdienen via het platform. Het meest logische is dat de dienst advertenties krijgt en dat de makers van video’s meedelen in de winst. Het verleden leert echter dat Facebook alles behalve haast heeft om dat soort functionaliteiten uit te rollen en voor Instagram zou de mogelijkheid om als maker geld te verdienen helemaal nieuw zijn. Dat terwijl YouTube die mogelijkheid al jaren biedt.

Een andere optie zou kunnen zijn dat IGTV uiteindelijk wordt uitgebreid met betaalkanalen. Dat sluit niet alleen perfect aan op de televisievergelijking, maar past ook in de trend dat op steeds meer plekken betaalde content opduikt. Concurrent YouTube kondigde precies deze week aan te starten met de mogelijkheid voor makers om betaalde kanalen te starten en Facebook betaalt de makers van content voor zijn platform Facebook Watch.

Voor nu is het echter nog gokken welke verdienmogelijkheden er zijn voor IGTV en moet het platform zich eerst bewijzen. Eén ding is zeker: met de slimme interface, en het feit dat het onderdeel is van Instagram, heeft de dienst de juiste kaarten in handen om snel succesvol te worden en een onmisbare rol te gaan spelen in het online videolandschap.