Instagram introduceert fotobeschrijvingen voor slechtziende gebruikers

Instagram

Instagram is een ontzettend leuk platform als je van mooie foto’s houdt of ze graag wilt delen. Maar als je blind of slechtziend bent, heb je daar natuurlijk weinig aan. Het sociale medium wil echter meer gaan doen om zijn platform ook voor die mensen toegankelijk te maken, zo kondigde het aan in een blogbericht.

Het sociale medium heeft twee verbeteringen geïntroduceerd waarmee het voor blinden en slechtzienden gemakkelijker moet worden om Instagram te gebruiken. Allereerst worden er automatische alternatieve teksten voor foto’s geïntroduceerd. Daardoor kun je beschrijvingen van foto’s via je screen reader horen als je Feed, Explore of profielen bekijkt.

De functie gebruikt objectherkenningstechnologie om een beschrijving van de foto’s te genereren voor screen readers. Je hoort dan een lijst aan dingen die op de foto’s staan als je door de app heen scrolt.

Eigen alternatieve tekst

De tweede functie is een eigen alternatieve tekst, mocht je als gebruiker een betere of allesomvattendere beschrijving toe willen voegen aan je foto als je hem upload. Mensen die screen readers gebruiken, kunnen die beschrijving dan horen. Andere gebruikers horen de teksten niet.

De verbeteringen worden vanaf nu beschikbaar in de app voor alle gebruikers. Het bedrijf zegt echter dat dit pas de eerste stappen zijn naar het meer toegankelijk maken van het platform. Later komen er dus mogelijk nog meer functies, al is nog niet bekend om welke het gaat.