Instagram lanceert nieuwe chat-app Threads

Instagram-Threads

Instagram heeft een geheel nieuwe app gelanceerd, genaamd Threads. Dit is een chat-app speciaal voor jou en je beste vrienden, die opent met een camera met shortcuts om specifieke mensen direct foto’s en video’s te sturen. Ook zijn er nieuwe functies als Status en Auto Status, schrijft TechCrunch.

Threads lijkt wel wat op Snapchat, waarmee dit dus de zoveelste keer is dat moederbedrijf Facebook ideeën na-aapt van zijn grootste concurrent. Net als in Snapchat maak je snel foto’s en verstuur je berichten naar je beste vrienden. Je hebt dus geen willekeurige mensen meer in de chat zitten, die je verder niet kent.

Threads heeft logischerwijs een link met Instagram. De mensen in de chat-app zijn dan ook de mensen die je op Instagram als Close Friends hebt aangemerkt. Het is dus een chat-app die naast de hoofd-app werkt.

Opvallend is dat je voor Threads alleen een Instagram-account nodig hebt, en dus geen account bij moederbedrijf Facebook. Het bedrijf hoopt zo ongetwijfeld ook mensen aan te trekken die Facebook hebben afgezworen.

Status en Auto Status

Het algemene idee van Threads is dus ietwat gestolen van Snapchat, maar er zitten ook echt geheel nieuwe functies in. Dit zijn Status en Auto Status. Met Status kun je met de hand via een emoji in een status aangeven wat je aan het doen bent. Denk aan thuis zitten, werken, onderweg of aan het chillen.

Auto Status is hetzelfde, maar dan kies Instagram automatisch een status voor je op basis van je locatie, de accelerometer in je telefoon en het batterijniveau van je telefoon.

Het idee is dat je zo informatie krijgt om een gesprek te starten, of een hint krijgt van waarom iemand niet reageert. Je ziet dus niet waar iemand precies is, maar wel wat diegene aan het doen is.

Praten met je beste vrienden

Zoals gezegd praat je op Threads alleen met je beste vrienden van Instagram. Die vrienden kun je aanpassen in de lijst, en die lijst synchroniseert dan weer met Instagram. Ook kun je groepchats of gewone chats verbergen, mocht je ze niet willen zien.

Open je de app, dan zie je direct een camera. Onderaan staan ‘Camera Shortcuts’, waar gezichten van vrienden staan. Je kunt op die foto’s klikken om een foto te sturen naar die vriend. Houd je de knop ingedrukt, dan verstuur je een video. Klik je op de gewone camera-knop, dan kun je daarna iedereen selecteren die het bericht moet krijgen.

Instagram-Threads

Het geheel is gericht op snelheid. In tegenstelling tot Instagram zelf en Snapchat zijn er geen filters of augmented reality-opties waar je mee aan de slag kunt. Het enige wat je kunt doen is op foto’s tekenen en tekst toevoegen.

Ook kun je gewoon met elkaar praten via tekst. Dit kan door vanuit de camera omhoog te swipen. In zo’n  gesprek kun je foto’s delen, GIF’s versturen en meer. Net als op Instagram Direct of WhatsApp dus.

Geld verdienen

Instagram vertelt TechCrunch dat er vooralsnog geen plannen zijn om direct geld te verdienen aan Threads of om er advertenties in te tonen. Facebook gebruikt nu ook niet de exacte locaties van gebruikers uit de app om gerichte advertenties te tonen. Coördinaten worden alleen verstuurd om ze te matchen met locaties als de bioscoop, om in Auto Status te tonen dat je daar bent.

Facebook slaat de locaties ook niet op. De locaties blijven op je telefoon en ook dat is voor korte duur, voordat ze verwijderd worden.

Instagram Threads is vanaf nu te downloaden voor iOS en Android.