Instant Search: Nieuwe Google feature vindt voordat je zoekt

Na de keynote van Steve Jobs vorige week zitten alle techbloggers vanavond opnieuw aan hun laptop gekluisterd om het laatste nieuws uit Silicon Valley op te vangen. Ditmaal mocht Google aan de bak, die via een livestream opyoutube.com/google een aantal impactvolle wijzigingen aan hun zoekdienst aankondigde. De belangrijkste mededeling: Instant Search.

We waren al een tijd lang gewend aan Suggested Search: Op het moment dat je ‘boekenk’ invoert op Google wordt dit automatisch aangevuld met de hoogstrankende zoekwoorden die met die lettercombinatie beginnen, waaronder ‘boekenkast’. Nu maakt Google je woordcombinatie al voor je af terwijl je nog aan het typen bent, in de zoekbalk wordt in het grijs aangegeven wat je waarschijnlijk zoekt.

Wat echter nog veel opmerkelijker is, is dat de zoekresultaten onder je zoekvenster op dat moment al geupdate zijn naar wat je waarschijnlijk zoekt. Wie ‘Starb’ intypt ziet in zijn zoekresultaten dus direct het logo van Starbucks, diens website, wikipedia pagina, etc. verschijnen. Volgens Google is de feauture met name handig voor zoekqueries waarbij mensen niet precies weten ‘hoe je een woord schrijft’.

Met Instant Search vindt Google dus eigenlijk al voordat je zoekt. En daarmee zijn real-time search results weer een stukje belangrijker geworden. De vraag is dan ook niet of, maar wanneer location based eveneens een belangrijkere parameter wordt op Google. Het draait allemaal om relevantie right here, right now. Een belangrijke ontwikkeling voor contentproducenten en sites die afhankelijk zijn van de traffic die vanuit Google op hun site komt.

In Nederland hebben we gelukkig nog even de tijd om ons hierop voor te bereiden: Instant Search is vooralsnog alleen in de VS te gebruiken.