Intel-CEO Brian Krzanich stapt uit adviesraad Trump na gewelddadig weekend Charlottesville

Intel-directeur Brian Krzanich is uit de adviesraad van de Amerikaanse president Donald Trump gestapt. De stap komt na het gewelddadige weekend in Charlottesville, waarna het lang duurde voor Trump het racisme en de blanke nationalisten veroordeelde.

Krzanich liet vrij snel na de gebeurtenissen in Charlottesville weten dat hij racisme en white supremacy afkeurt. Niet lang daarna heeft hij zijn ontslag ingediend bij de adviesraad van Trump. Daarmee wil hij “aandacht vragen voor de serieuze schade die het verdeelde politieke klimaat veroorzaakt bij belangrijke zaken”.

Ook wil Krzanich “echte vooruitgang” maken, terwijl “velen in Washington meer bezig lijken te zijn met het aanvallen van iedereen die het niet met ze eens is”. “We zouden de mensen die opstaan voor gelijkheid en die andere Amerikaanse waarden omarmen moeten eren, niet aanvallen”, aldus de directeur. Mocht de situatie veranderen, dan wil hij wel weer lid worden van de raad.

Niet alleen Intel weg

Tijdens het weekend was er behoorlijk wat onrust in Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia. Toen een terrorist met zijn auto op het publiek inreed, kwam Heather Heyer om. Heyer was daar om te demonstreren tegen de nationalisten. Als gevolg daarvan werd een neo-Nazi-website offline gehaald door GoDaddy, annuleerde Google de registratie van die website en begon Facebook met het verwijderen van gedeelde verhalen over het slachtoffer die op dat domein stonden.

Niet alleen Krzanich stapte uit de raad na dit weekend. Ook Kevin Plank, directeur van Under Armour, en Ken Frazier, directeur van Merck, zijn vertrokken. Trump reageerde in het bijzonder fel op het vertrek van Frazier. Op Twitter zei hij: “Nu Ken Frazier ontslag heeft genomen, zal hij meer tijd hebben om de FRAUDULEUZE GENEESMIDDELENPRIJZEN TE VERLAGEN.”

Tesla-baas Elon Musk en voormalig Uber-topman Travis Kalanick stapten eerder al uit de adviesraad. Kalanick deed dit onder druk, nadat het bedrijf flink wat kritiek had gekregen op de plaats van Kalanick in de raad. Musk stapte op omdat hij het niet eens was met de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.