Intel ontwikkelt pc die zo groot is als een creditcard om in andere apparaten te stoppen

Intel Compute Card

Stel je voor dat je tv niet langer een ingebouwde computer heeft die na enkele jaren al weer compleet achterhaald is, maar een soort slot bevat waar je een computer te grote van een creditcard inschuift? Intel heeft dat toekomstbeeld voor ogen en ontwikkelde daarom de Compute Card.

De Compute Card bevat een complete pc, net als de Compute Stick die het bedrijf twee jaar geleden introduceerde. Hij is ongeveer 10 bij 5 centimeter en is een halve centimeter dik. In de kaart zitten een processor, werkgeheugen, opslag en een chip voor wifi en bluetooth. Er zit een aangepaste USB-C-aansluiting op om hem ergens op aan te sluiten en van stroom te voorzien.

Het idee is dat andere fabrikanten een slot in hun apparatuur in kunnen bouwen waar je vervolgens de Compute Card inschuift en aansluit met de USB-C-poort. Later kun je de computer dan makkelijk upgraden. Er zijn al samenwerkingen gesloten met HP, Dell, Lenovo en Sharp.

Het succes van deze minicomputer valt of staat natuurlijk bij wat fabrikanten er mee gaan doen. En of het in de toekomst ook echt makkelijk wordt om de Compute Card te vervangen door een snellere versie. Intel gelooft daar in ieder geval zelf wil in, omdat het denkt een hoop werk uit handen te nemen bij de makers van allerhande apparatuur.

Intel Compute Card