Intel en Facebook werken samen aan chip voor kunstmatige intelligentie

Intel en Facebook werken samen aan een serie chips die speciaal ontwikkeld zijn voor kunstmatige intelligentie, meldt The Wall Street Journal. Er is al een serie chips onthuld, namelijk de Nervana Neural Network Processor (NNP).

De chips zijn ontworpen voor ‘deep learning’, waarbij computers op basis van grote datasets nieuwe vaardigheden leren. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van foto’s of gesproken tekst. De chipserie komt voort uit het bedrijf Nervana. Nervana werd in augustus 2016 door Intel overgenomen.

De chips kunnen bijdragen aan vorderingen in onder meer medische diagnoses, detectie van financiële fraude en zelfrijdende auto’s. Hoe snel de chips zijn, heeft Intel nog niet gezegd.

Beschikbaarheid

De eerste versie van de chips worden later dit jaar op beperkte schaal geleverd, verwacht Intel. De NNP-chips zijn volgend jaar breder beschikbaar via de Intel Nervana Cloud. Dat cloudplatform kunnen klanten in hun eigen datacenter installeren. Samen met Facebook verfijnt Intel het ontwerp van de chips nog.