Intel investeert in het veiliger maken van zelfrijdende auto’s

De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s die straks op een veilige manier aan het verkeer deel moeten gaan nemen lijkt met grote stappen vooruit te gaan. Ruim een week geleden liet Google al in een video zien hoe het bedrijf zelfrijdende auto’s klaarstoomt voor het drukke stadsverkeer, en experimenteerde Volvo een tijdje terug met magneten in het wegdek om de auto’s goed op de weg te houden.

Hoewel de zelfrijdende auto dus al bestaat en ook daadwerkelijk rond kan rijden zonder bestuurder, moet er nog een hoop worden verbeterd aan de veiligheid van de technologie voordat de auto’s dan ook echt op de markt zullen verschijnen. We zien dan ook dat veel bedrijven hard werken aan het verbeteren van de auto’s waarbij de focus voornamelijk ligt op de slimme sensoren die ervoor moeten zorgen dat verkeerssituaties worden herkent en de auto hier naar kan handelen.

Ook Intel zet zich in om de technologie van zelfrijdende auto’s te verbeteren, en investeert geld in ZMP, een bedrijf in Tokio dat gespecialiseerd is in geautomatiseerde rijtechnologie. Met de investering wil Intel het Japanse bedrijf helpen in de verdere ontwikkeling van de auto’s.

Het geld is afkomstig uit het Connected Car Fund van 100 miljoen dollar waar begin 2012 mee werd gestart. Het is pas de tweede keer dat Intel een investering doet met geld uit het fonds, en de eerste keer dat er geld wordt besteed aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Intel vertelt:

Intel en ZMP hebben het gezamenlijke doel om de veiligheid en het gemak van zelfrijdende auto’s naar alle bestuurders te brengen. Voor het aanbieden van deze ervaring is een enorme hoeveelheid rekenkracht nodig.

En deze rekenkracht kan Intel volgens het bedrijf bieden, waardoor alle informatie van sensoren snel en juist verwerkt kan worden wat uiteindelijk zal leiden tot meer veiligheid op de weg.

Dergelijke investeringen laten zien dat veel bedrijven geloven in de toekomst van zelfrijdende auto’s, en zorgen ervoor dat deze toekomst ook steeds dichter bij komt. In Nederland zullen volgend jaar voor het eerst -als experiment- ongetrainde mensen de weg op gaan met een zelfrijdende auto. Zie jij het al voor je?