Interactieve kaart toont bouwjaren van Nederlandse gebouwen door de eeuwen heen

Na het schitterende werk van Thomas Rhiel was het niet de vraag of er iemand geinspireerd zou raken het voor andere steden te doen, maar vooral wie het voor Nederland zou doen. Bert Spaan van Waag nam die handschoen op en visualiseerde bijna 10 miljoen gebouwen in Nederland op de kaart.

Voor wie het werk van Rhiel nog niet gezien had: deze jonge Amerikaanse dataliefhebber nam de tijd om liefst 320.000 gebouwen in New York op de kaart te zetten en ze te kleuren aan de hand van bouwjaar. Rhiel’s werk kreeg de nodige aandacht, maar valt eigenlijk in het niet bij het werk uit ons eigen landje.

Want het werk van Bert Spaan verdient een heel groot applaus: liefst 9.866.539 gebouwen plotte hij op de kaart en voorzag hij van een kleurtje aan de hand van het bouwjaar. Dat geeft een prachtige mix van oud en nieuw, met name in de wat oudere steden.

Met een klik op het gebouw haal je wat meer details op, zoals formaat, functie en het jaar dat het gebouwd werd. Spaan haalde zijn data uit het BAG systeem van het Nederlandse Kadaster en visualiseerde het geheel via TileMill.

Ga dit prachtwerk zeker even checken!