Internet Archive moet 500.000 boeken verwijderen uit archieven

Internet Archive

Het Internet Archive doet precies wat de naam al zegt: het is een archief van het internet. Hier worden websites bewaard, maar ook boeken en muziek. De collectie is onlangs echter een stuk kleiner geworden. Het archief moest namelijk zo’n 500.000 boeken verwijderen. Aan het einde van deze week gaat het archief tegen dat besluit in beroep.

De boeken op het Internet Archive zijn volgens de organisatie zelf vergelijkbaar met een bibliotheek. De organisatie koopt fysieke, papieren boeken en maakt die beschikbaar via zijn archief. Via daar kan steeds één persoon tegelijkertijd het boek huren en online lezen. De boeken kunnen gratis geleend worden.

Uitgevers waren daar echter minder blij mee, aldus de Internet Archive in een blogbericht. Zij vinden dat de boeken niet op deze manier uitgeleend mogen worden en forceerden de organisatie om ruim een half miljoen boeken offline te halen.

Internet Archive in hoger beroep

De organisatie is in beroep gegaan tegen de beslissing van de uitgevers. Volgens het Internet Archive moet het uitlenen van de boeken als fair use gezien worden onder het auteursrecht. Sterker nog: de organisatie zegt speciale software te gebruiken om te voorkomen dat boeken gedownload en verder verspreid kunnen worden. Bovendien zou er geen bewijs zijn dat de e-book-markt last heeft van de praktijken van de organisatie.

Het Internet Archive zegt verder dat veel mensen teleurgesteld zijn dat de boeken niet meer te lenen zijn. Zeker in gebieden waar de toegang tot literatuur beperkt is, hebben ze last van de beslissing van de uitgevers.  In een open brief smeken fans de uitgevers de boeken te herstellen. De brief werd door zo’n 19.000 mensen ondertekend.

Het hoger beroep start op 28 juni. Dan moet een rechter in de VS zich dus over de zaak buigen.

Foto: Shutterstock