Internet in het vliegtuig neemt nu écht een vlucht

De internetsnelheid in vliegtuigen wordt razendsnel en steeds populairder dankzij wifi via sattelietverbindingen. Vliegtuigmaatschappijen ontdekken dat reizigers dezelfde internetsnelheid als op de grond verwachten maar dan het liefst goedkoper. De snelle evolutie van internet in de lucht brengt echter ook verschillende systemen en standaarden met zich mee. Vliegtuigmaatschappijen worden daarom geconfronteerd met de vraag welke standaard ze moeten kiezen.

Een hele vloot aan vliegtuigen van internet voorzien kan vele miljoenen dollars kosten. Maatschappijen willen daarom niet het risico lopen om verkeerd te investeren en opgezadeld te zitten met een standaard die snel verouderd raakt. Peter Ingram van Hawaiian Airlines vergelijkt het met de Betamax – de Sony standaard voor videoformaten die uiteindelijk de strijd verloor met de VHS waardoor vele klanten met verouderde systemen kwamen te zitten.

De Amerikaanse markt voor wifi in vliegtuigen kreeg een impuls toen de Federal Aviation Administration in november besloot dat het gebruik van smartphones, tablets en e-readers in vliegtuigen is toegestaan – ook tijdens het stijgen en landen. Hoewel deze verandering nog niet over de hele wereld is ingevoerd zal het leiden tot een toename van het gebruik van apparaten en dus ook internet in het vliegtuig. Volgens Chris Emerson van Airbus:

Passengers of the future want to be connected when they want. Everyone wants Internet the way they have it on the ground, so it has to be cheap or free.

Ongeveer veertig procent van de Amerikaanse vliegtuigen heeft al internet aan boord. De strijd gaat nu vooral om het versnellen van bestaande verbindingen én de overige zestig procent die nog van internet voorzien moet worden. De meeste Amerikaanse vliegtuigen moeten nog uitgerust worden met een nieuw systeem om toegang te kunnen krijgen tot satellietverbindingen. Vliegtuigen die al wifi aanbieden maken nu namelijk vooral gebruik van verbindingen op de grond – een stuk langzamer dan de verbinding via een satelliet.

Het aantal commerciële vliegtuigen met wifi, mobiel internet of beiden zal naar verwachting wereldwijd verdriedubbelen – van vierduizend naar veertienduizend – in de komende tien jaar. Het grootste deel van deze groei zal volgens onderzoeksbureau IHS plaatsvinden in Azië. Een vliegreis zal binnenkort dus geen excuus meer zijn om even uit te rusten want werken kan binnenkort gewoon vanuit het vliegtuig.