Internet.org onder nieuwe naam open voor alle diensten

Facebook’s Internet.org ondergaat de komende tijd een behoorlijke transformatie. Het idee van Mark Zuckerberg werd door veel mensen bekritiseerd, maar het sociale netwerk heeft nu laten weten hoe het deze punten zal aanpakken.

Internet.org is een initiatief om essentiële internetdiensten gratis beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Zo is het ook daar bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van Facebook. Hierop kwam kritiek, omdat veel mensen ervan uitgingen dat Mark Zuckerberg niet alle diensten toe zouden laten tot het platform. Daar haakt het bedrijf nu op in met een naamswijziging en een nieuwe koers. Free Basics is de nieuwe naam voor het platform, dat volledig opengesteld wordt. Iedereen kan zijn diensten dus beschikbaar maken via Free Basics.

Facebook zal daarnaast ook HTTPS gaan ondersteunen, zodat al het verkeer voor zover mogelijk versleuteld zal worden. Deze functionaliteit was al ingebouwd voor gebruikers van de Android-app. Via de app en de website kun je in 19 landen inmiddels 250 diensten gebruiken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om Babajobs, een Indiaas banenplatform en Bikroy, een online warenhuis.

Zuckerberg legt uit waarom de nieuwe ontwikkelingen zo belangrijk zijn. “Het gaat niet alleen om connectiviteit, het gaat erom wat mensen ermee kunnen doen. Dankzij Free Basics is het bijvoorbeeld mogelijk om gezondheidsinformatie op te zoeken, zodat mensen hun kinderen beter kunnen opvoeden. We hopen dat de verbeteringen nog meer mensen bereiken, zodat onze wereldwijde community er samen van kan profiteren.”