Internetdrone Aquila van Facebook crashte door problemen met landing

De internetdrone Aquila van Facebook crashte door problemen met de landing. Dat concludeert het National Transportation Safety Board (NTSB) van de Amerikaanse overheid. Het toestel raakte bij zijn eerste testvlucht de grond met een snelheid van 25 knopen, ongeveer 45 kilometer per uur. Daardoor raakte de drone volgens de NTSB ‘aanzienlijk beschadigd’.

Dat houdt in dat de schade zo groot was dat er doorgaans grote herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden voordat het vliegtuig weer veilig de lucht in kan. De eerste testvlucht van de internetdrone Aquila vond plaats op 28 juni. Vorige maand schreef Bloomberg dat de NTSB deze vlucht onderzocht vanwege een ongeval.

Ondanks de crash noemde Facebook de eerste testvlucht van de drone een succes. Het bedrijf verbloemde de crash in die verklaring door te schrijven dat ‘mislukking verwacht en soms zelfs gepland worden’. In een ander bericht, dat op dezelfde dag werd gepubliceerd, schrijft een medewerker van het bedrijf wél dat er vlak voor de landing een ‘structureel falen’ had plaatsgevonden.

Volgens het onderzoek van de NTSB begonnen de problemen door een windvlaag. De automatische piloot reageerde vervolgens niet goed op de situatie. Het vliegtuig verlaagde zijn neus om zichzelf in aanloop naar de landing te herstellen. In plaats van de bedoelde 24 knopen, versnelde de drone naar 28 knopen, ongeveer 52 kilometer per uur. Kort daarna crashte het toestel.