Internetverslaving kan zowel positieve als negatieve invloed hebben op familieband

Internetverslaving kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de relatie met familie. Dat blijkt uit een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd bij 27 studenten van een universiteit in North Carolina in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

De deelnemende studenten gaven zelf aan buiten werk of school meer dan 25 uur per week op het internet te spenderen en daardoor problemen ondervinden op sociaal of psychologisch gebied of in school of werk. Volgens een ander onderzoek lijdt zo’n 10 tot 15 procent van de Amerikaanse jongeren aan een internetverslaving.

Van de 27 onderzochte studenten bleek bijna de helft (13 personen) te voldoen aan de criteria voor een internetverslaving en kwamen 11 personen in de buurt. De onderzoekers keken welke invloed het internetgebruik het internetgebruik volgens eigen zeggen had op relatie met familie.

Voor sommige kandidaten was het internet een manier om een betere band te hebben met familie, door bijvoorbeeld via e-mail of Skype gesprekken te voeren. Sommige kandidaten gebruikten het internet om een band te bouwen met mensen die ze niet kende. Daar tegenover staat dat sommige kandidaten het internetgebruik aanwezen als reden van een slechtere familieband, bijvoorbeeld door een conflict met ouders over posts op sociale media of het feit dat twee zussen naast elkaar op de bank zitten, maar allebei genoegen hebben aan hun laptop en telefoon in hand.

Verder bleek dat alle kandidaten op één na meer tijd op internet spendeerden dan gepland en dat vier van de vijf personen soms uitkeek naar het moment dat ze weer toegang hadden tot het internet. Het internetgebruik zorgde bijna 63 procent voor slaapproblemen en 44 procent van de deelnemers zei dat het de oorzaak was om school of werk te verwaarlozen.