Inval bij Uber hoofdkantoor in Amsterdam

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft vanochtend een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. De diverse auto’s van de inspectie en politie trokken rond het middaguur met gillende sirenes door het centrum op weg naar het kantoor van de populaire taxi-dienst.

De inval werd ontdekt door AT5, die foto’s maakte van het incident bij Uber aan de drukke Vijzelstraat in Amsterdam. Een woordvoerder van het bedrijf wil nog niet zeggen waarmee de inval verband houdt, maar komt later vanmiddag met een verklaring.

Een woordvoerder van ILT heeft inmiddels laten weten dat de inspectiedienst inzicht wil in de totale administratie van de chauffeursdienst, maar met name geïnteresseerd is in de ‘illegale chauffeurs’ die voor UberPop actief zijn. UberPop wordt gezien als een ‘illegale taxidienst’, omdat particulieren met hun privé auto en zonder vergunning ritjes aanbieden, en dat is bij wet verboden.

Alhoewel de Taxicentrale Amsterdam recentelijk een zaak aanspande tegen UberPop, claimt Uber zelf dat de huidige taxiwet achterhaald is en dat deze veranderd moet worden. Inmiddels is UberPop actief in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.

Volgens bronnen was Uber al vooraf op de hoogte van de inval en daarom waren de medewerkers vandaag niet op het kantoor aan de de Vijzelstraat aanwezig. Het bedrijf is uitgeweken aan de Zuidas in Amsterdam waar ook een flexplek van Spaces gesitueerd is en stuurde al hun chauffeurs daarover vorige week al een bericht:

Hi, heb je deze week een afspraak met Uber? Kom dan naar Spaces Zuidas, aan de Barbara Strozzilaan 101! We zijn niet aanwezig op de Vijzelstraat om je daar te helpen. Volgende week is Vijzelstraat weer geopend! Groet, Jaap, Thijs en Marco

Eén van de designers die werkzaam is bij Uber twittert net onderstaand bericht, waarmee hij aangeeft dat niet iedereen afwezig is op de locatie Vijzelstraat:

Foto: AT5