Inval bij Google-kantoor in Parijs door Franse autoriteiten

De Franse fiscale inlichtingendienst heeft een inval gedaan bij het Google-kantoor in Parijs, meldt de Franse krant La Parisien op basis van anonieme bronnen. De inval zou vanochtend om 5 uur ’s ochtends zijn begonnen en nog steeds bezig zijn.

De inval is deel van een onderzoek naar belastingontduiking en het witwassen van geld, zo liet het kantoor van de financiële aanklager weten. Het onderzoek, dat in juni begon, heeft als doel heeft na te gaan of Google Ierland inderdaad niet aan haar fiscale verplichtingen in Frankrijk heeft voldaan.

Volgens Le Parisien zijn ongeveer honderd onderzoekers onderdeel van de inval. Google heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de inval.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere landen klagen al langer over de manier waarop bedrijven als Google en Yahoo! geld verdienen in hun landen, maar belasting betalen in andere landen waar ze veel minder hoeven te betalen. Frankrijk wil bijvoorbeeld nog 1,6 miljard euro aan achterstallige belastingen ontvangen van de internetgigant. Het bedrijf wordt daarnaast bekritiseerd voor het gebruik van agressieve fiscale optimalisatietechnieken. Dit zei een bron bij het ministerie van Financiën in februari.

In januari ging Google akkoord met het betalen van 130 miljoen pond aan achterstallige belastingen in Groot-Britannië, wat kritiek opleverde van wetgevers en activisten in de oppositie.