Investeerder klaagt voormalig Uber-CEO Kalanick aan vanwege poging tot vriendjespolitiek

Investeringsbedrijf Benchmark Capital heeft Travis Kalanick, de voormalig CEO van Uber, aangeklaagd. Dat meldt Axios. De ex-topman wordt beschuldigd van poging tot vriendjespolitiek. Hij zou geprobeerd hebben om Uber’s raad van bestuur te vullen met bondgenoten. Op die manier wilde hij volgens Benchmark de weg vrijmaken om terug te keren als CEO van het taxibedrijf.

Benchmark heeft een belang van ongeveer 13 procent in Uber. Het bedrijf klaagt Kalanick aan voor fraude, contractbreuk en nalatigheid om in het belang van zijn investeerders en andere belanghebbenden te handelen.

De rechtszaak gaat om een beslissing van Uber uit juni 2016. Destijds besloot het taxibedrijf om de raad van bestuur uit te breiden van acht naar elf personen. Alleen Kalanick mocht bepalen wie op deze stoelen zouden plaatsnemen. Later wees de voormalig CEO een stoel aan zichzelf toe. De twee andere vrijgekomen plekken zijn nog niet gevuld.

Benchmark wil de uitbreiding van drie stoelen nu ongedaan maken. Als het investeringsbedrijf de rechtszaak wint, heeft dat automatisch tot gevolg dat Kalanick zijn stoel in de raad van bestuur kwijtraakt.

‘Wangedrag’

Kalanick stapte in juni op als CEO van het taxibedrijf. De stap volgde na een reeks schandalen. Uber kwam de afgelopen maanden regelmatig in opspraak om onder meer seksuele intimidatie en discriminatie, misleiding van overheden en een rechtszaak met Google-zusterbedrijf Waymo.

Benchmark zegt dat het Kalanick nooit de mogelijkheid had gegeven om drie stoelen van de raad van bestuur te vullen als het destijds van zijn ‘wangedrag’ had geweten.

Een woordvoerder van Kalanick zegt tegen Axios dat de rechtszaak ‘bewijst dat Benchmark in zijn eigen belang handelt en niet in dat van Uber’. De aanklacht is volgens de woordvoerder gevuld met leugens en valse beschuldigingen.

De foto bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Flickr-gebruiker Adam Tinworth onder Creative Commons BY-ND 2.0.