Numrush

Controversiële wet goedgekeurd: Gegevens over internetgedrag Britten moeten straks jaar lang worden opgeslagen

De Britse Eerste Kamer (het Hogerhuis) heeft ondanks veel kritiek de nieuwe afluisterwet goedgekeurd. De wet -genaamd Investigatory Powers Bill- verplicht aanbieders van internetdiensten om een jaar lang de metadata van hun gebruikers te bewaren. Voordat hij in werking kan treden moet enkel de koningin deze nog goedkeuren, maar dat is slechts een formaliteit.

Hierdoor wordt van iedereen die in het Verenigd Koninkrijk gebruik maakt van internet bijgehouden welke websites hij bezoekt (de domeinnamen, niet welke pagina’s). Maar ook de metadata over de communicatie via bijvoorbeeld chatapps moet worden vastgelegd. Volgens critici is dit een flinke inbreuk op de privacy van burgers. Tevens is het voor providers technisch een uitdaging om dit allemaal te gaan registeren. Hiervoor moeten zij flinke investeringen gaan doen.

Het verzamelen van metadata is overigens slechts een onderdeel van de wet. Het geeft inlichtingendiensten ook meer mogelijkheden om ongericht af te luisteren. En ze krijgen het recht om apparaten van verdachten te hacken om bewijs te verzamelen. Hierbij zijn er wel regels ingebouwd dat er eerst toestemming moet worden verkregen om dit te doen. Ook zijn bepaalde controversiële elementen uiteindelijk uit de definitieve versie van de wet verdwenen.

De verwachting is dat de wet nog dit jaar formeel wordt goedgekeurd en dus in werking kan treden.