Maximaal inzoomen op kunst uit de Gouden Eeuw kan met de Second Canvas app

De Gouden Eeuw was een periode in de Nederlandse geschiedenis waarin wetenschap, handel en kunst floreerden. Het is een tijd waar we nu nog de vruchten van plukken. Het Mauritshuis in Den Haag staat vol met het bewijs waar een klein land onder de zeespiegel goed in kon zijn.

Om alle kunstzinnige parels flink uit te diepen, trekken musea allerhande maatregelen uit de kast: van de museumjaarkaart tot audiovisuele tours: de bezoeker is koning.

img-secondcanvas

Second Canvas App

Technologische hulpmiddelen zoals apps zijn daarmee een verlengstuk geworden van het traditionele museum, maar kunnen ook werken als manier om de traditionele kunstwerken beter te beleven. Het Mauritshuis werkte hiervoor samen met Madpixel, een innovatief Spaans digitaliseringsbedrijf, om een deel van de collectie op een nieuwe wijze te ontsluiten voor een groot publiek.

Het resultaat is de Second Canvas App: gebruikers worden hierdoor meegenomen op een digitale ontdekkingstocht door de collectie van Het Mauritshuis. Geen kwaststreek of detail blijft hiermee ongezien: een ervaring die voorheen alleen was weggelegd voor curatoren, restaurateurs én bezoekers aan het Prado Museum, waar de app kopstukken uit de collecties belicht.

Dankzij de infraroodstralingen krijg je zicht op de lagen opgebouwd verf en composities van een kunstwerk

Infrarood

Bezoekers van de ‘Second Canvas App doen op interactieve wijze kennis op. Dankzij de infraroodfunctie is het mogelijk  om per vierkante millimeter onder de verflaag van een schilderij te kijken naar lagen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Onopvallende details en kenmerkende ‘rimpels’ en nerven in een doek, komen daarmee naar de oppervlakte.

Erg groot is de digitale collectie nog niet: naast Het Meisje met de Parel zijn er slechts acht andere kunstwerken in hoge resolutie te bekijken. Daar bovenop behoort een audiotour tot de mogelijkheden en is alles te delen via social media. De kunstliefhebber ziet dan niet alleen kunst, maar krijgt er ook aanvullende informatie over.

De Second Canvas App kost 1,99 in de App Store of Google Play