Numrush

Dit zijn de 14 nieuwe functies van iOS 10 die naar je iPhone en iPad komen

Naar eigen zeggen is het de grootste iOS update ooit. Voor veel gebruikers zal de update naar de nieuwe designstijl met iOS 7 als ingrijpender aan hebben gevoeld, maar Apple heeft op de WWDC in juni inderdaad gigantisch veel nieuwe functies voor de iPhone en iPad aangekondigd. iOS 10, zoals de nieuwste versie van het besturingssysteem logischerwijs heet, komt op dinsdag 13 september. Het biedt niet alleen veel nieuwe mogelijkheden voor gebruikers, maar vooral ook heel veel nieuwe functies waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen.

De grote vraag is natuurlijk: wat verandert er allemaal? We hebben de nieuwe functies en veranderingen voor je op een rij gezet.

1. Siri wordt open gesteld voor ontwikkelaars

Al jaren hopen ontwikkelaars dat ze diensten kunnen ontwikkelen voor Siri en eindelijk gaat het gebeuren. Tenminste: tot op zekere hoogte. Apple geeft ontwikkelaars met SiriKit toegang tot een beperkt aantal functies binnen Siri. Dit zijn: berichten vesturen, VoIP gesprekken starten, betalingen doen, taxiritten boeken, workouts besturen en zoeken naar foto’s. Voor CarPlay komt daar nog een functie bij: het bedienen van de radio en het klimaatsysteem van de auto.

Lees meer over de vernieuwingen in Siri in dit artikel

2. Slim toetsenbord dankzij Siri

Apple heeft in het Engels een QuickType-toetsenbord dat voorspelt wat je gaat typen en op basis daarvan suggesties geeft. Dit wordt uitgebreid met allemaal handige Siri-functies. Zo checkt Siri je agenda of zoekt het bijvoorbeeld relevante contactinformatie of locaties op.

Dit gebeurt allemaal via deep learning in je telefoon. Er wordt geen extra data opgeslagen in de cloud om je privacy te waarborgen, benadrukt Apple. Dit is een groot verschil met hoe Google dit soort technologie aanpakt.

Of QuickType ook naar Nederland komt, is nog onduidelijk.

3. De grootste uitbreiding van iMessage ooit

De berichten app gaat flink op de schop en er komen een heleboel nieuwe functie bij. Je kunt bijvoorbeeld allerlei effecten toevoegen aan je teksten. Van ballonnen die over het scherm vliegen, tot extra grote teksten, tot berichten die onzichtbaar zijn tot je ze aanraakt. Vooral veel gimmicks dus.

Daarnaast kun je een soort like terugsturen op iemands bericht, zodat je geen volledige reactie hoeft te tikken. En ben je dol emoji’s? Je kunt alle woorden in je tekst waarvoor een emoji bestaat, laten vervangen door een emoji. Ook kun je handgeschreven teksten of kleine tekeningen gaan versturen.

Om het feest compleet te maken gooit Apple iMessage open voor ontwikkelaars. Ze kunnen stickers toevoegen aan iMessage, maar kunnen je ook foto’s of video’s laten versturen of informatie vanuit hun app. Op die manier zou je bank er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je geld naar iemand kunt overmaken via iMessage of ontwikkelaars kunnen zelfs simpele spelletjes ontwikkelen.

Lees meer over de mogelijkheden voor ontwikkelaars in iMessage in artikel

4. VoIP-apps krijgen meer mogelijkheden

Apple heeft natuurlijk FaceTime en tot nu toe was de integratie van FaceTime heel veel beter binnen iOS dan die van externe diensten als Skype of Hangouts. Apps van derden konden namelijk enkel een gewone notificatie gebruiken om mensen te laten weten dat ze worden gebeld.

Daar komt verandering in: ontwikkelaars van VoIP-apps kunnen dankzij CallKit een belscherm creëren dat je volledige scherm overneemt, ook als je telefoon gelocked is. Op dat scherm kunnen ze ook meteen knoppen plaatsen om op te nemen, het gesprek te weigeren etc. Eigenlijk precies hetzelfde als wanneer iemand je gewoon belt of via FaceTime probeert te bereiken.

5. Uitbreidingen voor Apple Maps

Sommige ontwikkelaars krijgen het druk, want ze kunnen ook aan de slag met Apple Maps. Voortaan kunnen apps die locatie-gerelateerde diensten aanbieden deze direct beschikbaar maken vanuit Apple Maps. Een restaurant reserveren, een taxi bestellen of een bioscoopkaartje kopen? Dat kan voortaan allemaal zonder je dat de kaart hoeft te verlaten!

Apple Maps zal in iOS 10 daarnaast pro-actiever suggesties gaan doen voor interessante locaties en je alternatieve routes laten zien als er files staan.

6. Apple voegt privacyvriendelijke gezichtsherkenning toe aan foto’s

Privacy. Privacy. Privacy. Het komt bij Apple steeds weer terug. Dus Apple wil geen kunstmatige intelligentie loslaten op jouw foto’s door ze massaal te gaan scannen in de cloud, zoals Google wel doet. In plaats daarvan scant Apple je foto’s lokaal en weet het daar toch gezichten, voorwerpen en landschappen te herkennen. Dat is serieus een sterk staaltje technologie.

Daarnaast gaat de Foto’s app je in iOS 10 herinneringen tonen van bijvoorbeeld een week of een jaar geleden. Foto’s worden hiervoor op een slimme manier gebundeld. Deze herinneringen kun je vervolgens ook als video bekijken. Deze functie is niet alleen beschikbaar op iPhone en iPad, maar komt ook naar de Apple TV.

7. HomeKit krijgt eindelijk zijn eigen app: Woning

Het duurde even, maar eindelijk krijgt HomeKit, Apple’s platform voor smart home-producten een eigen app in iOS 10: Home (in het Nederlands: Woning) Hiermee kun specifieke je programma’s instellen en deze activeren. Via geofencing kun je bijvoorbeeld instellen dat je lichten uit gaan als je je huis verlaat en de verwarming aangaat als je thuis komt.

Lees meer over de app Home in dit artikel

8. Apple Music krijgt een nieuw design

Apple Music krijgt na een jaar al meteen een groot een redesign. De interface is volgens het bedrijf helemaal opnieuw opgebouwd en de muziek staat centraal. Het design valt desondanks op en wijkt op sommige vlakken erg af van het design van alle andere apps van Apple. Er is in het nieuwe ontwerp meer aandacht voor gecureerde playlists. Ondertussen is de sociale functie Apple Music Connect, waarin je updates van je favoriete artiesten kon vinden, verdwenen.

9. Apple News krijgt abonnementen

Al begin dit jaar werd duidelijk dat Apple waarschijnlijk de nodige veranderingen in zijn nieuws-app Apple News zou doorvoeren. De belangrijkste vernieuwing is de komst van abonnementen. Eerder werd al bekend dat de uitgevers hier meer aan gaan verdienen als mensen langer abonnee blijven.

Daarnaast is de app helemaal opnieuw ontworpen zodat gebruikers meer overzicht krijgen om interessante artikelen te vinden. Notificaties bij breaking news worden tevens onderdeel van Apple News.

10. Apps krijgen widgets via 3D Touch

Met de iPhone 6S introduceerde Apple 3D Touch, maar de mogelijkheden waren nog wat beperkt. Als je bijvoorbeeld op je homescreen op een app-icoon drukt, krijg je nu een klein menuutje te zien als de ontwikkelaar dat heeft ingebouwd. In iOS 10 wordt dat menuutje vervangen door een widget waarin direct informatie kan worden getoond of zelfs een video kan worden afgespeeld. Een stuk nuttiger!

Een andere nieuwe toepassing van 3D Touch is dat je direct kan reageren op notificaties die op je lockscreen staan door er hard op te drukken.

11. Kleine aanpassingen in de interface

De notificaties op het lockscreen, het control center dat je naar boven schuift om snel iets te bedienen en het berichtencentrum: allemaal zien ze er net andere uit in iOS 10. Qua gebruik zul je er snel aan gewend zijn, maar het ziet er wel allemaal net even anders uit.

12. Betere samenwerking tussen apparaten

Heb je een Mac dan gaat die vanaf nu beter samenwerken met je iPhone of iPad. Zo wordt voortaan het klembord gedeeld tussen al je apparaten. Kopieer je een tekst of foto op je telefoon, dan kun je die plakken op je Mac en vice versa. Ook krijg je via iCloud Drive voortaan toegang tot de bestanden die op je bureaublad staan. Superhandig!

Een andere leuke samenwerkingsfunctie is dat je kunt gaan betalen met Apple Pay in webwinkels op je Mac. Deze betaling bevestig je vervolgens met je vingerafdruk op je iPhone. Uiteraard werkt Apple Pay ook in webwinkels op je iPhone zelf. Helaas laat de Nederlandse beschikbaarheid nog steeds op zich wachten.

Lees meer over de vernieuwingen in MacOS in dit artikel

13. Je iPhone of iPad gaat automatisch aan als je hem oppakt

Voorheen moest je op de homeknop of powerbutton drukken als je je iPhone wilde gebruiken. Voortaan gaat het scherm automatisch aan als je hem ergens hebt neergelegd en hem oppakt. Als je een Apple Watch draagt is je iPhone ook meteen unlocked. De functie is echter wel beperkt tot de iPhone 6S (plus) en zijn opvolger die in het najaar uitkomt.

14. Apps die standaard op je iPhone staan kunnen worden verwijderd

Het is hele kleine nieuwe functionaliteit in iOS 10, maar wel eentje waar heel veel gebruikers blij van worden. Dat mapje met ongebruikte apps die je ergens hebt weggestopt, heb je niet langer nodig. Eindelijk kun je de app die Apple standaard op je iPhone en iPad zet verwijderen! Tenminste: de berichten- en telefoon-apps kunnen er niet af, omdat die natuurlijk een belangrijk basisonderdeel zijn van je toestel. Veel andere opties krijgen voortaan wel een kruisje rechtsboven als je er lang op drukt.

Deze apps kun je verwijderen: Aandelen,Agenda, Calculator, Contacten (alleen op iPhone), Dictafoon, FaceTime, Find My Friends, Herinneringen, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Kompas, Mail, Muziek, News (nog niet beschikbaar in Nederland), Notities, Podcasts, Tips, Video’s, Watch, Weer en Woning (nieuw in iOS 10). Uiteraard kun je de apps altijd weer installeren als je ze toch weer wilt gaan gebruiken.

iOS 10 is vanaf dinsdag 13 september te downloaden. Waarschijnlijk komt de update rond 19:00 uur beschikbaar, maar in principe krijg je in de week erna vanzelf een melding. Je moet alleen wel minimaal een iPhone 5, iPad 4 of iPad mini 2 hebben. Oudere toestellen vallen helaas buiten de boot.