Apple maakt gebruik iPad op school makkelijker in Nederland

Er zijn inmiddels al flink wat scholen in Nederland waar tablets actief worden gebruikt en vaak kiezen scholen dan voor iPads. Apple investeert dan ook actief in het onderwijs, onder meer door speciale functies toe te voegen voor het gebruik van de iPad op school. Sinds deze week is bijvoorbeeld de School Manager van Apple beschikbaar gekomen in Nederland (en in de rest van Europa). Dat meldt iCulture.

De timing lijkt wat onhandig, omdat in het midden van het land net de schoolvakanties zijn begonnen en de rest van het land de komende weken volgt. Echter: juist in de vakantie wordt alles op scholen klaargemaakt voor het nieuwe schooljaar. En de School Manager helpt daarbij. iPads kunnen hiermee namelijk centraal worden beheerd en bijvoorbeeld ook worden ingedeeld per klas. Apple heeft een uitgebreide handleiding online staan hoe dat werkt.

Klaslokaal-app

Docenten kunnen in de klas aan de slag met een speciale Klaslokaal-app. Hiermee krijgt een docent controle over de iPads in de klas en is het ook makkelijk om leerlingen te laten werken met iPads die door meerdere klassen worden gedeeld. Docenten kunnen ook meekijken op het scherm van de iPads van leerlingen en er kan bijvoorbeeld werk van een leerlingen worden getoond op een beamer of tv in de klas die is verbonden met een Apple TV. Ook is het mogelijk om te zorgen dat leerlingen enkel in één app kunnen werken en ze dus niet stiekem een spelletje gaan spelen op hun iPad.

Om de onderwijsfuncties compleet te maken heeft Apple een aantal boeken in iBooks gezet die leerlingen op weg kunnen helpen met de diverse apps van Apple. Zo staan er handleiding online voor Pages, Number en Keynote. Deze zijn gratis te downloaden en dankzij de School Manager ook direct op iedere iPad op school te zetten.