De iPhone 7 blijkt een hel voor hardlopers

Ieder najaar bestel ik een nieuwe iPhone zodra hij uitkomt. Sommige mensen verklaren me voor gek, maar ik vind het leuk om altijd de beschikking te hebben over de nieuwe mogelijkheden die zo’n toestel biedt. En als ik kijk naar hoeveel ik mijn telefoon gebruik, dan is het me ook best waard om ieder jaar een flinke bak geld neer te leggen voor zo’n toestel (daar komt bij dat je oude iPhones nog voor een prima bedrag kunt doorverkopen).

Ik heb eigenlijk nooit last van gehad van het feit dat ik direct de overstap maak naar een toestel. Ik gebruikte nauwelijks accessoires, dus met de overstap van Apple van de 30-pins-aansluiting naar Lighting heb ik weinig gedoe gehad. Ook het aanschaffen van een hoesje is eigenlijk nooit een probleem, omdat die eigenlijk vrijwel direct beschikbaar zijn.

De iPhone 7 (plus, in mijn geval) is het eerste toestel waarbij ik wel tegen een aantal onhandige zaken ben aangelopen. Problemen waar waarschijnlijk op termijn een oplossing voor komt, maar die nu even verdomd lastig zijn en waar ik geen rekening mee had gehouden. En dan heb ik het niet eens over het geklooi dat ik had met het koptelefoonverloopje (die was al meteen stuk) en het feit dat ik niet langer mijn iPhone op kan laden, terwijl ik tegelijkertijd muziek luister.

Het probleem waar ik tegen aanloop gaat over één specifieke activiteit waarvoor ik mijn iPhone gebruik: hardlopen.

Sportarmband

Zoals heel veel hardlopers, gebruik ik mijn telefoon om te luisteren naar wat fijne beats die zorgen voor extra motivatie. Tevens gebruik ik Runkeeper om mijn activiteiten bij te houden. Mijn telefoon thuis laten als ik ga lopen is dan ook niet echt een optie. En dus draag ik hem altijd in een sportband om mijn bovenarm.

Pas nadat ik de iPhone 7 plus had gekocht, realiseerde ik met dat ik een nieuwe band moest kopen. De iPhone 7 mag dan wel hetzelfde uiterlijk hebben, door mijn overstap naar het plus-model moest ik een nieuwe hoes hebben. Daar komt bij dat de oude hoezen een gaatje hebben voor het aansluiting van een koptelefoon en die zit precies links onderin. Op de plek van de lightingpoort zit geen gaatje in de sportbanden voor de iPhone 6(s) (plus). Je kunt dus geen koptelefoon meer aansluiten als je een oud hoesje hebt.

In ieder geval: ik moest dus een nieuwe sportband hebben. En dan dus ook nog specifiek één voor de iPhone 7 plus. Die bleken alleen niet te bestaan, toen ik mijn iPhone 7 plus net binnen had. Fabrikanten hadden wel massaal hoesjes gemaakt voor het nieuwe toestel, maar er was niemand zo slim geweest om direct een sportband te maken.

iPhone 7

Belkin

Na enkele weken was Belkin de eerste die er één op de markt bracht. Deze Sport-Fit Plus-armband heb ik direct besteld. Maar toen ik hem binnen kreeg, was ik toch ietwat teleurgesteld. Het bleek namelijk gewoon een band voor de iPhone 6S plus te zijn. Er was een stickertje ‘voor iPhone 7 plus’ op de doos geplakt. In het hoesje zat echter een gat op de plek van de oude koptelefoonaansluiting. De tekens ‘6+’ in het typenummer bevestigden mijn vermoeden dat het gewoon om een hoesje voor de iPhones 6S plus ging.

Het enige was ze bij Belkin hadden gedaan is een extra gaat maken aan de achterkant van het hoesje op de plek van de lightingpoort. En de prijs met 5 euro verhogen. Het extra gaatje ziet er wat slordig uit en het blijkt bijna onmogelijk om het verloopstekkertje voor je koptelefoon er door dit gaatje in het dikke materiaal heen te wurmen en in de lightingpoort te stoppen. Een hoop gedoe dus.

Homebutton

Nu kun je dit verhaal natuurlijk makkelijk afdoen als gezeur, maar er is meer. Toen ik eindelijk de Belkin-hoes binnen had en mijn koptelefoonverloopje in het achteraf-in-het-hoesje-gesneden gaatje had gestopt, begon ik aan mijn eerste hardlooprondje met mijn nieuwe telefoon. En daarbij stuitte ik op een veel lastiger probleem: de homebutton van de iPhone 7 werkt namelijk alleen als je hem met je vinger aanraakt. En dat bedoel ik ook echt letterlijk met je vinger aanraakt. Door het plastic van het hoesje heen werkt hij niet.

Dat betekent dat zodra je je iPhone in een hardloopband stopt, je niet meer van app kunt wisselen. Even je Spotify openen voor de muziek en dan Runkeeper aanzetten zit er niet in. Het touchscreen werkt nog wel, maar de vrij-essentiële thuisknop niet.

Belkin had natuurlijk simpelweg een rondje uit het plastic kunnen snijden om dit te voorkomen, maar hopelijk komen zij (of een andere accessoiremaker) met een degelijkere oplossing. En tot die tijd is de iPhone 7 alles behalve een fijne smartphone voor mensen die veel hardlopen.