iPhone app Jybe geeft je persoonlijk advies over films, muziek en boeken

We schreven eerder al over de handige app Cue die je iPhone verandert in een persoonlijke assistent. Nu is er ook Jybe, die je mobieltje omturnt in een goede vriend vol advies op het gebied van eten, films, muziek en boeken op basis van je social streams. Het moge duidelijk zijn, de API is uit de mouw: de slag om personalisatie op basis van data streams is nu echt losgebarsten.

Wie denkt dat Jybe een nieuwkomer is, vergist zich. Al in het prille begin van 2011 maakte het team achter de app zijn eerste meters. Het duurde echter nog tot april van dit jaar tot de app daadwerkelijk in beta ging en de eerste testresultaten binnenrolde. En de update die eerder deze week van de band rolde is een direct gevolg van de feedback die het development team ontving: veel visueel en veel interactie.

Want met de algoritmes lijkt het wel goed te zitten bij Jybe. Na het downloaden van de app wordt de nieuwe gebruiker gevraagd naar zijn persoonlijke voorkeuren op het gebied van onderwerpen als muziek, eten, films en literatuur. Uiteraard volgen daarna het toevoegen van vrienden en het koppelen van externe, sociale, streams als Twitter en Facebook. Op basis van al deze informatie geeft de app je vervolgens advies over allerhande onderwerpen. Ben je heel erg tevreden over een advies of juist heel erg ontevreden, kun je dit aangeven en je persoonlijke algoritme nog verder verscherpen.

Het is een manier van werken die we terugzien in allerhande toepassingen: Zite doet het voor nieuwsartikelen, Amazon op je boekenvoorkeur. Het is een bewezen techniek. Waar Jybe het verschil hoopt te maken is de API koppelingen met partijen als OpenTable, Netflix, iTunes, Amazon en Fandango, waardoor je niet alleen up-to-date product informatie krijgt, maar ook direct een tafel kan reserveren, een liedje kan downloaden of een boek kan kopen.

We help you augment your social network,” aldus co-founder Arnab Bhattacharjee (voorheen Yahoo!). ”A lot of the great things that you discover in life come from other people, and if we connect you up to the right people by finding lists of people who are similar, you’ll never miss a thing.

Jybe is nu te downloaden in de App Store. De app werkt wereldwijd, maar aankopen en reservingen zijn beperkt tot de Verenigde Staten.