Handig: Je iPhone gaat onthouden waar je auto geparkeerd staat

iOS 10 parkeerfunctie

Eerder deze week onthulde Apple iOS 10 – en kennelijk zitten er nog nieuwe functies in het besturingssysteem die nog niet gespot waren. Zo schrijft 9to5Mac bijvoorbeeld over een slimme nieuwe autofunctie. De iPhone ziet wanneer je uit een voertuig stapt en markeert deze locatie automatisch op de kaart. Zo weet je precies waar je auto geparkeerd staat.

Smartphone-apps bieden al jaren de mogelijkheid om je geparkeerde auto op de kaart te markeren, maar de Apple-functie doet dit automatisch. Waarschijnlijk kijkt iOS 10 naar hoe snel je smartphone beweegt, om zo te bepalen wanneer je rijdt of loopt. De Bluetooth-verbinding met je carkit helpt ook een handje mee, zodat de iPhone zich niet vergist na bijvoorbeeld een bus- of treinrit.

De parkeerlocatie wordt in een notificatie op het beginscherm getoond, die je kunt openen om de plek bijvoorbeeld aan te passen. In de Kaarten-app van Apple is daarvoor een speciaal nieuw hoekje ingericht.

De nieuwe functie sluit aan op wat Apple vorig jaar met iOS 9 voornam: het automatiseren van allerlei iPhone-functies. iOS wil voorspellen wat je wil doen, zodat je zelf geen stappen meer hoeft te ondernemen.