‘Toekomstige iPhone krijgt laser voor betere foto’s en dieptemetingen bij augmented reality’

Een toekomstige iPhone krijgt een laser om betere foto’s te kunnen maken en voor dieptemetingen bij augmented reality. Dat beweert een anonieme bron tegen Fast Company. Het gaat om een VCSEL-laser, die bijvoorbeeld ook in een computermuis zit. Volgens de bron van Fast Company zou Apple de laser willen inbouwen aan de achterkant van zijn nieuwste telefoon, die het bedrijf deze herfst aankondigt.

Of dat daadwerkelijk gaat lukken, is volgens diezelfde bron nog maar de vraag. Ontwikkelaars van Apple werken hard aan de integratie van het lasersysteem in de nieuwe iPhone. Mocht het systeem niet op tijd klaar zijn, dan kan het ook uitgesteld worden naar een iPhone die Apple in 2018 of later aankondigt.

Augmented reality

Een laser aan de achterkant zou met name kunnen helpen voor ARKit, Apple’s eerste publieke stap op het gebied van augmented reality. Om┬ávirtuele objecten in de echte wereld te plaatsen, maakt deze ontwikkelaarskit gebruik van de camera van de iPhone. Dat werkt aardig, maar de laser zou de camera kunnen ondersteunen. Het wordt dan namelijk makkelijker om diepte te zien. Daardoor kunnen virtuele objecten realistischer en overtuigender in de echte wereld worden geplaatst.

Ook voor fotografie heeft een laser toepassingen. Dankzij de laserondersteuning weet de smartphone hoe ver een object van het apparaat verwijderd is. Daardoor kan de fotocamera sneller automatisch focussen op een object. Andere smartphonefabrikanten passen lasers al toe om dat te bereiken.