Iran eist dat chatapps data naar Iraanse servers verhuizen

Grote chatdiensten zoals WhatsApp, iMessage en Telegram krijgen een jaar de tijd om data van Iraanse gebruikers te verhuizen naar servers in Iran, meldt Reuters. Doen ze dat niet, dan zijn de chatapps waarschijnlijk niet meer in het land te gebruiken. De eis heeft geleid tot grote privacyzorgen, omdat Iran op deze manier gesprekken tussen gebruikers in de gaten wil houden.

De eis is vooral slecht nieuws voor Telegram, dat op het moment 20 miljoen gebruikers in Iran heeft. Het land telt in totaal 80 miljoen inwoners. In november werden de beheerders van 20 Telegram-chatgroepen in Iran gearresteerd, omdat ze ‘immorele content’ zouden verspreiden.

Het moet nog blijken welke chatdiensten akkoord zullen gaan met de eis – en of de Iraanse overheid op die manier ook echt zou kunnen spioneren. Apple roept bijvoorbeeld al jaren zelf niet in staat te zijn berichten van iMessage af te lezen, door het gebruik van sterke versleuteling. Vergelijkbare beveiliging is sinds kort ook bij WhatsApp beschikbaar.

Worden de chatapps geblokkeerd, dan kunnen bewoners van Iran er alsnog gebruik van maken met behulp van bijvoorbeeld VPN-diensten. Dat gebeurt op dit moment al bij Facebook en Twitter, twee sociale netwerken die in het land worden geblokkeerd.