Is betalen met munten straks verleden tijd op Lowlands?

Contactloos betalen wordt door vrijwel iedereen die in het bezit van een pinpas is gedaan. In bijna elke winkel of horecagelegenheid is het mogelijk om te betalen door simpelweg je pinpas (of smartphone) tegen het pinautomaat aan te leggen. Op festivals werkt dit helaas niet zo simpel.

Bij het contactloos betalen heb je te maken met internetverbindingen en waar deze verbindingen zijn, is een kans op storing. Een storing in het betalingssysteem kan flinke duiten kosten, óf geïrriteerde festivalbezoekers. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Gewoon het muntsysteem aanhouden dan maar? Ook dat is niet per se nodig. De oplossing lijkt Mobile Order van het bedrijf CM.com te zijn.

Mobile Order

Op Lowlands werd dit jaar een pilot uitgevoerd voor het Mobile Order systeem, ofwel: betalen voor je biertje zonder dat je hier eerst munten voor hoeft te kopen. Je betaalt alles in één keer achteraf, iets wat best gevaarlijk kan zijn na een heel weekend eten en drinken op Lowlands. Dat blijkt misschien het enige minpunt te zijn, als we dat al zo moeten noemen. Het systeem werkt perfect.

Via de Lowlands app ga je naar ‘Mobile Order’, waarna je doorgestuurd wordt naar een safari pagina. Hier kun kies je de juiste bar en geef je de bestelling door. Vervolgens krijg je een QR-code die bij de bar gescand wordt. Het barpersoneel noemt je bestelling op om te checken of alles klopt, haalt de drankjes voor je en je kunt vervolgens weglopen. Het scheelt natuurlijk een enorm gedoe met munten tellen, waardoor je zo geholpen bent.

Goede reacties

Gilbert Gooijers, de managing director van CM.com, geeft aan dat de pilot boven verwachtingen goed is gegaan. Duizend mensen mochten het Mobile Order systeem testen. Hij zag dat een hoop van deze gebruikers het bleven gebruiken, en dus geen munten meer nodig hadden.

Ook de directeur van Lowlands, Eric van Eerdenburg, was enthousiast. Hij hoopt dat munten in de toekomst kunnen verdwijnen. “Mobiel bestellen en dit achteraf betalen is veel gebruiksvriendelijker voor de bezoekers. Zonder de tokens is dit logistiek gezien ook een stuk makkelijker.”

Tot slot krijgt CM.com ook goede reacties terug van het professionele barpersoneel. Zij hebben eigenlijk geen instructies nodig omdat het systeem voor zich spreekt.

Voor CM.com komt er een spannende periode aan. Zij mogen het betalingssysteem in 2020 inzetten bij de Formule 1 in Zandvoort.